Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.01.2009 08:18 - „Panna Cotta с лек еликсир от приятно опиянени рози”*
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 5343 Коментари: 13 Гласове:
14



Естествено, за подобно изискано блюдо e необходимо задължително допълнение - леко опиянено сладко от рози. За да приготвим тази чудесия внасяме  голяма, даже огромна, направо грамадна кошница Rosa damascene**, зъдължително бутилка невероятен  Henri IV, Cognac Grande Champagne, килограм канелена захар, литър жива  вода, лъжица лимонена киселина - след всички тези тъй пре-приятни приготовления чашките на цветовете се загряват, пълнят се внимателно с петдесетина милилитра Grande Champagne , след което акуратно се заделят около стотина цвята, посипват се с любов в сатенено постлана спалня - в компанията на няколко запалени свещи и тиха музика, светлата част на листенцата на останалите се отрязва, след което те задължително се измиват с жива вода – не за друго а за да се отмият тичинките -  лекинко се възваряват в нежен сироп, приготвен от канелената захар и все още не примрялата от удоволствие вода. След като сиропът е готов, задължително се се прибавя и лимонената киселина, като се доварява внимателно в продължение на пет-шест минути. В готовия Henri IV се добавя малко розово сладко, размесва се добре, даже много добре, и с така подготвения еликсир се полива вече тръпнещата от удоволствие и нетърпение Panna Cotta.
Иначе кремът всеки би могъл да приготви – нужни са около триста-четиристотин милилитра течна сметана, около двеста заквасена, желатин, ванилова захар от Мурано, февруарско-венецианска  пудра -  желатинът се смесва с подходящо количество хладка вода докато набъбне, течната сметана се слага да заври, добавя се ваниловата захар, след което се отнема от огъня и се добавя желатинът - като внимателно се разбърква, докато се разтопи. Прибавя се и заквасената сметана, като също се разбърква, но по невнимателно - тъй като е вече е заквасена. Всичко това се сипва в подходящи формички и се слага в хладилника за около три-четири часа.
*   
Въпросното удоволствие за душата е специален подарък, поднесен от мен на една слънчева дама, по повод неин доскорошен,особено приятен празник.
* *Дамаска Роза, известна у нас като Казанлъшка роза.


Тагове:   лек,   еликсир,   опиянени,


Гласувай:
14



1. lubopitstvo - Хъм, какъв невероятно еротично...
30.01.2009 09:09
Хъм, какъв невероятно еротично-кулинарен- специфичен стил...:))
цитирай
2. rumyrayk - как добре ми идва с кафето сега, ако знаеш :)
30.01.2009 10:07
хубав старт на деня, длъжница съм ти ;)
цитирай
3. rummi - шедьовър!
30.01.2009 10:39
ражда мечти и наслада и като рецепта :-)
цитирай
4. veshter - rumyrayk - благодаря, Руми!
30.01.2009 17:22
Денят е наистина прекрасен, а особено удоволствие за мен бе да поднеса този сладък подарък тогава и наистина много се радвам че го хареса. Позволих си да го пусна и тук, но не мога да се съглася, че си длъжница на капелмайстора...а, това беше друго - на главния готвач :))))
цитирай
5. veshter - lubopitstvo - Хм:)
30.01.2009 18:16
Всъщност не е търсен ефект - получава се от самосебе си...Така или иначе ние мъжете мислим преди всичко за двете най-важни неща..:)
цитирай
6. veshter - rummi - ;)
30.01.2009 18:18
Радвам се, че хареса - заслугата за спретването на това удоволствие има твоя съименничка:)
цитирай
7. ametist - Тук, пак се разливат Благоухания !
31.01.2009 13:09
Специално ще отскоча малко по- късно ,
на този текст му трябва компания с хубаво питие
или най-малкото ароматно кафе,
а не набързо накълцан лук , задушен с малко олио
после , предварително обескостеното транжирано
месо се запържва до розовозлатисто, колкото да се уплаши и т.н
..... а картофите си врЪт нищо неподозиращи, че ще станат на пюре ! :(

Много ми е кеф да тe чета и тук и в " птичия сайт " ,
добре ме разходи " под каскета", козирката е удобна ! *)р
До , по- късно, Veshter !
")*

http://www.youtube.com/watch?v=NHC_Qyov2Xc&feature
цитирай
8. rotazia - Mълча си...нямам думи...
16.02.2009 07:44
Mълча си...нямам думи...
цитирай
9. glarus - умирам
17.02.2009 11:55
да те гледам как готвиш...
цитирай
10. анонимен - ``````````
02.03.2009 22:35
vetropikazatel
цитирай
11. veshter - анонимен - ?
03.03.2009 09:59
В смисъл!?
цитирай
12. rumyrayk - :)
17.04.2009 01:05
Светло посрещане на светлият празник!
ангелче)
цитирай
13. chervenata - Въх
11.05.2009 16:33
яко ще припадат женките по:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 498042
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив