Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
11.02.2018 16:19 - Тома Томов - прорицателят на на новата Студена война
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  За новата „студена война” на Тома Томов и голямото проклятие на българския политически живот

Защо червеният депутат проповядва, че Западът трябва да се съобразява с интересите на Русия и да остави стремежа на народите за свобода на произвола на съдбата?

  image

Тома Томов - прорицателят на на новата Студена война

11FEB2018   Николай Василев, политолог

Невъзможността на БСП, а и на средите свързани с нея, да анализират безпристрастно Русия, е може би най-голямото проклятие на българския политически живот. Добре информиораният и начетен журналист Тома Томов – депутат от „гражданската квота“ на партията на бившите комунисти, наскоро анализира проблемите на Русия и нейния президент през погледа на махленски комунист, който никога не е могъл да разбере причините за разпада на СССР и обвинява „предателя“ Горбачов за срива на „реалния социализъм“.
„Путин има колосален проблем с неговите елити“ – пише Томов. – „Той има проблем с трите Д - "Дом", "Денги", "Дети". Къде са децата на елита? На Запад. Къде са им парите - на Запад. Всичко е на Запад. Имотите им са навън, децата са навън, парите им са навън. Те са изнесли трилиони. Този елит предава непрекъснато Русия.“
Повърхностно самият Томов винаги - още от времето на комунистическия режим, поне докато не изпадна в немилост – е демонстрирал стил на живот свързан със Запада. Но ето че, в случая се вайка, че благородните (според него) усилия на Путин да изгради Русия като нещо различно и по природа противопоставящо се на Запада, са предадени от лошите му елити.
Според Томов ни чакала 

нова Студена война

 и разбира, се той обвинява за това САЩ! „В момента в САЩ катранът е Русия, а дяволът е Владимир Путин.“ И президентът Тръмп, макар да искал да нормализира отношенията с Русия, не можел, защото бил като риба, срещу която е насочен харпун... 
Лош американски елит, който иска нова студена война, лош руски елит, който предава Русия, храбър президент Путин, който иска да я направи силна и независима. Прибавете към това и гадните усилия на Запада да ни наложи да приемем Истанбулската конвенция, в която имало „едни прекрасни 30 страници, но другите обяснителни 70 страници са нещо страшно“. (Предполагам има предвид гарантирането на правата на хора с различна сексуална ориентация, трансексуалните и т.н.) Това е картината за света, (в която начетеният и обиколил света Тома Томов едва ли искрено вярва), но която определя мисленето на електората на БСП. Алтернатива на този свят в техните глави вероятно е свят, в който Русия е изолирана от подмолното западно влияние, елитите и децата им си стоят вкъщи. Тогава и България би могла да потърси алтернатива на ЕС и НАТО. Децата ни ще бъдат предпазени от разложителна пропаганда на хомосексуални и други порочни практики, ще ходят в казармата и ще учат в училище за постиженията на социалистическия строй... Западът, в този мечтан от бившите комунисти измислен свят, ще се съобразява е величието на Русия, ще ѝ предостави така нужната ѝ

 зона на влияние

 Народите по нейната периферия няма да обвързват сигурността си със Запада, защото видите ли, това било провокация, а ще се съобразяват с чувствителността на Москва... Е България, поне според Томов, трябва да се съобразява и с Турция, която „е осъдена на величие“. Разбира се, ние трябва да си знаем мястото. „Да си мислим, че можем да бъдем посредник между Турция и Европа, е малко смешно“.
Още по-накратко, Томов и подобните на него ни казват че: Русия е фундаментално различна от Запада. За да няма „студена война“ Западът трябва да се съобразява с интересите на Русия и да остави народите по периферията на Русия на произвола на съдбата. България не е (и никога няма да стане) „западна“ страна. Каквото и да правим, Западът няма да ни защити от Турция, затова трябва да изграждаме „специални“ отношения с Русия. Е, ако можем да се възползваме от някои облаги на ЕС и НАТО, добре, но ние не сме Полша. Ние сме различни, отношението ни към Русия е друго и т.н...
Тома Томов не ни разказва кои са елитите на Русия, не обяснява защо се разпадна СССР, не ни кара да се замислим защо почти всеки в Русия (а и в България), който има възможност да изнесе парите си и да изпрати децата си на Запад го прави. И най-накрая не ни казва защо от 2014 година Русия е реално в състояние на нова „студена“, или по-точно хибридна война със Запада.

Кои са руските елити? 

Малка част от тях са случайни хора появили се от нищото след разпада на СССР. Почти всички са лица свързани със съветския комунистически елит! По думите на известният руски анализатор Владимир Шлапентох, емигрирал в САЩ още по съветско време: „Безхаберието не беше основният проблем, Основният проблем беше, че руските държавни служители използваха властовите си позиции за свои частни интереси.“ Американският изследовател на Русия Стивън Коткин също ни показва правдива картина за случилото се в Русия: „ Приказките за „мафия“ водят до объркване. Не многото криминални банди, а хората работещи за държавата извършиха най-големия рекет. Затова тези, които се заминаваха с бизнес просто не можеха да бъдат честни“. Причина за тази жалка картина е разбира се комунистическото наследство. Порочния кръг, довел комунистическата система до крах е описан от първия и като че ли единствен демократично мислещ премиер на Русия Егор Гайдар: „(1) След като премахват частната собственост, комунистите правят цялата собственост държавна. (2)Държавната собственост е колективна собственост на бюрокрацията. (3) Всеки бюрократ и всеки бюрократичен клан се стремят да превърнат държавната собственост в своя частна собственост. Експроприация на частната собственост - държавно бюрократическа собственост - частно бюрократическа собственост. Това е формулата на развитие на социалистическото общество от раждането до гибелта му. (...) Залогът за гибелта на системата е в неизбежността на прехода от (1) към (З).“ 
Неотдавна и аз писах, че комунистическият експеримент винаги започва с ограбването на собствеността на гражданите и завършва с ограбването на държавата от силните на деня.
Мнозина в Русия и на Запад вярваха в теорията за гущера и опашката. Да съветските елити разграбиха държавата, но когато този процес завърши, надеждата беше, че те ще се превърнат в почтени бизнесмени. Някои от тях наистина го направиха, но... на Запад. В Русия днес може да откраднеш милиарди и да ти се размине, но ако утре настъпиш интереса на по-силните от теб, може да се окажеш в затвора! Кой нормален човек, сдобил се независимо как, с богатство, би избрал да живее в такъв свят. Няма как Тома Томов вътрешно в себе си не е съгласен със заключението на Стивън Коткин, че „всички култури, а не само Русия, са уникални. Но държавите, или имат някаква форма на ефективно регулаторна държавна администрация, или я нямат. Или имат някаква функционална силна съдебна система за налагане на върховенството на закона, за гарантиране на правото на собственост, правата и отговорността на длъжностните лица, или я нямат. Или дадената страна има надеждна банкова система, която да осигурява достъпен кредит, или я няма Всички тези неща липсват в Русия. Но международната йерархия (известна като световната икономика), на която не ѝ пука за „културните особености“, естествено наказа Русия за липсата на ефективни варианти на такива институции.“ Именно липсата на такива институции осъждат народа на Русия да не постига своите стремежи за просперитет. 
Това е огромният проблем на Путин! Но вместо да хвърли всички усилия да го преодолее, той

заложи на изолацията и противопоставянето на Запада

 Появата на проспериращи държави, със силни институции на границите на Русия бе привидяно като най-голямата заплаха. Защото не едно или друго изказване на Виктория Нюланд, а заразителният икономически и социален успех на Полша доведе до „Майдана“ в Киев. 
Мнозина в Америка бяха учудени, че страна с огромна територия, намаляващо население и зависимост от износ на суровини ще започне да се държи агресивно. Всъщност агресивното поведение на Русия не би трябвало да ни изненадва. В случая то наистина е акт на „самозащита“. Щом Русия не може да създаде силни институции и да гарантира просперитета на своите граждани, тя може да гарантира териториалната си цялост само със сила. Ако карелите, чеченците, бурятите и т.н. не са убедени, че благоденствието им се гарантира от членството им в Руската федерация, логично е те да търсят все по-голяма автономия, или дори независимост. Неспособен да осигури свобода и просперитет на своите граждани, Кремъл прави неистови опити да предотврати успеха на съседните страни. Президентът сигурно е убеден, че ако Украйна и Грузия постигнат икономическите и социални успехи на Полша и Естония, целостта на Русия наистина е заплашена! И съвсем логично прави всичко възможно, за да им попречи да изградят силни институции и икономическо благоденствие.
Защо ли Тома Томов не ни разказва за тези, истински проблеми, пред които е изправена Русия?
Може би защото в България също не успяхме да изградим ефективни институции и да постигнем върховенство на закона, съпоставимо с тези на нашите съюзници в НАТО и партньори в ЕС. Това, а не някакви „културни“ различия не ни позволява да бъдем реално пълноправен член на организациите, в които все пак бяхме приети. Неуспехът на България да се откъсне от „руския“ модел на липса на върховенство на закона, съвсем естествено и довежда до изтичане не само на елитите, но и на всеки що годе способен човек. Опитите на Русия да се самоизолира и да откъсне своята широка периферия от проспериращите региони, където има върховенство на закона са най-голямата заплаха пред нашата страна. Не разберем ли тази проста истина, останем ли с представите си за „дебили“ и „предатели“... ще проиграем уникалния исторически шанс, който ни бе даден след разпада на СССР.



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491897
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив