Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.02.2018 16:15 - За интересите на "кремълския готвач" и избитите наемници
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 552 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Каква е връзката между убитите руски наемници, олигарсите и Кремъл?   image

Путин и Пригожин

21FEB2018  

Унищожаването от американската авиация на ударната група руски наемници, командвани от Дмитрий Уткин, е обгърнато в тайна. Но истината ще научим едва след смяната на политическия режим, когато стане достъпен целият масив от нсекретна информация на путинските силоваци.

Основните загадки са две: 

- Защо преди боя руските военни са отговорили отрицателно на въпроса на американците за наличието на руснаци в колоната, отправила се към левия бряг на Ефрат?

- Защо им е притрябвало на "вагнеровци" да атакуват силите на Демократичната сирийска опозиция", съюзник в борбата с ИС и освен това, надеждно защитавани от америкщанските военни?

Една от версиите е участието на "вагнеровци" в мръсни договорки между сирийски генерали и местни бизнесмени, за да бъдат върнати на режима на Асад нефтените и газови находища в Сирия (завода Сonoco и находището "Табия").

Слабото място в тази версия е, че ЧВК "Вагнер" не е частна военна компания в общоприетия смисъл на думата, и е абсолютно несамостоятелна при вземането на едни или други бизнес решения. А руските военни, които курират дейността на "Вагнер" не биха позволили на наемниците да извършват рисковани във военно-политически план действия в името на някаква финансова изгода.

Много по-правдоподобна е версията, че "вагнеровци" са загинали заради бизнес-интересите на структури близки до "кремълския готвач" Евгений Пригожин, тясно свързан с групировката "Вагнер".

Един от участвалите в нападението на 7 февруари свидетелства, че наемниците от "Вагнер" в Сирия подписват договора си с компанията "Евро Полис" и заминават като "граждански специалисти - геодезисти, топографи, шлосери..."

Името на "Евро Полис" и друг път  е изплувало във връзка със Сирия. Това е структура, както и ЧВК "Вагнер", близка до Пригожин. По данни на онлайн изданието "Фонтанка. ру" "Евро Полис" е регистрирана през 2016 година, а уставният и капитал е от мизерните 10 хиляди рубли (около 300 долара ) и първоначално щатът и се състои само от генерален директор.

Всичко се променя рязко през 2017 година: за генерален директор е назначен бившият офицер от специалните отряди на МВР Олег Ерохин, близък, както с Евгений Пригожин, така и с Андрей Трошев, един от организаторите на ЧВК "Вагнер".

Един любопитен детайл: през лятото на 2017 година действащият офицер, ветеран от Афганистан и Чечня Андрей Трошев попада в петербургска болница в "неадекватно състояние". В него са открити 5 милиона рубли и 5 хиляди долара, карти на Сирия, документи за оръжия, билет до Краснодар (именно край Краснодар, на база на ГРУ, тренират бойците от "Вагнер"). 

Освен смяната на генералния директор в началото на 2017 година с "Евро Полис" се случват и други промени. Сменя се собственикът и единствен притежател на компанията става ЗАО "Нева". Телефонният номер на генералния директор на "Нева" съвпада с контактите на много от близките до Пригожин фирми. Сменя се и вида дейност на "Евро Полис" - вместо търговия, фирмата започва да се занимава с  добив на нефт, газ и въглища.
 Пак през 2017 година уставният капитал нараства от 10 хиляди на 3 милиона рубли, а фирмата открива офис в Дамаск.
Какви събития се случват точно по това време, че да подтикнат реорганизацията на "Евро Полис"? Да. През декември в Москва пристига министъра на нефта и природните ресурси на Сирия Али Ганем, и сключва редица договори с руското министерство на енергетиката. Както отбелязва "Фонтанка", те засягат не толкова енергоресурсите, колкото военни политически въпроси и връща "практиката от времето на Франсис Дрейк".

Пак тогава с "Евро Полис" е подписан 5 годишен меморандум според който в замяна на освобождението на завладяните от сирийската опозиция и кюрдите, врагове на режима на Асад нефтени и газови находища и преработващи заводи и тяхната охрана, руската фирма получава 

25% дял в добива на нефт и газ

Плюс това, сирийското правителство се задължава да компенсира разходите за военните действия.

Интересите на Пригожин в разработването на сирийските находища бяха потвърдени пред РБК от източници близки до "готвача на Путин" и ЧВК "Вагнер".

По този начин ЧВК "Вагнер" и "Евро Полис" (бойците на "Вагнер" са официално регистрирани в Сирия като служители на "Евро Полис") имат финансов интерес в продължаването на експанзията и в източна Сирия, за да поставят под свой контрол богатите находища на източния бряг на Ефрат. 

И с тези договорености и с този икономически интерес са били принудени да се съобразяват в руското Министерство на отбраната. Така и става ясно, защо Министерството на отбраната не е попречило на "вагнеровците" да се подготвят за похода си на изток, но, впрочем, и не им е помагало кой знае колко (например, не им е предоставило ПВО и оръжия за въздушно прикритие), и в края на краищата просто ги зарязва и ги оставя на американците. 

Експертът от компанията RusEnergy Михаил Крутихин има и друго предположение за слручилото се с "вагнеровците":

"Ако нефтени и газови обекти попаднат в ръцете на войските на Асад и на руските наемници, това открива пред някои хора огромни перспективи. Вместо да се ремонтират детски болници в Русия ние ще възстановяваме с пари от бюджета нефтената промишленост в Сирия. Ще се заделят огромни пари, уж, за това възстановяване. И публиката, която сега се занимава със Сирия, с "освобождаването" от руските наемници на нефтените и газовите обекти, ще преглътне тези грандиозни бюджети. А това ще бъде просто изнасенято в чужбина, зад граница, на държавни пари в интерес на група частни лица - разбира се, прикривайки се с държавна компания или с някаква структура, близка до тях. Друга причина да се завземат нефтените и газовите находища в Сирия не виждам".

По същото време, когато "Евро Полис" подписва своите сирийски договори, договор с Дамаск подписва и "Стройтрансгаз" близка до Генадий Тимченко, един от най-близките до Путин руски олигарси. По данни на "Фонтанка" договорът е за производство и доставка на газ. "Стройтрансгаз" още през 2017 година възстанови добива на газ и преработката в газопреработвателния завод в Хомс и в момента довършва такъв завод край Ракка. 

Заводът Сonocо, близо до който бяха унищожени "вагнеровците" също е газопреработващ, така че би могъл потенциално да влиза в сферата на интереси на "Стройтрансгаз" и Тимченко.

За когото и да е трябвало да завладеят "вагнеровците" завода Conoco — за местни бизнесмени, за Пригожин, за Тимченко, или за Сечин с неговите "кремълски сметки"  — това няма нищо общо с борбата с тероризма или със 

защитата на руските национални интереси

Операцията завърши с пълен крах, а последствията и за ЧВК "Вагнер", и за руско-американските интереси тепърва ще оценяваме. Но вече е ясно, че отношенията между сирийската правителствена армия (подкрепяна от руски военни) и Демократичната сирийска опозиция (подкрепяна от американските военни) се влощиха още повече. 

Затова и САЩ са решили, че не могат да си позволят да проявят слабост, а напротив - длъжни са да покажат демонстративна жестокост.

Източник: mbk.media
Превод: Faktor.bg




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - ............
21.02.2018 17:09
Бръснарят на Путин го бръсне и пита :
Владимир Владимирович, кво стана в Сирия ?
Путин мълчи.
-Владимир Владимирович, кво стана с Украйна ?
Мълчи.
-Кво стана със санкциите ?
Мълчи.
Свършил. На излизане личния бодигард го " натиснал "
- Ти кво си заразпитвал шефа ? Много си любопитен !
- Въобще не съм ! Шефът, като чуе въпроса, му се опъва кожата. Лесно се бръсне!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491893
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив