Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.02.2018 16:04 - 21 диагнози за живота на руския "Титаник"
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Алтернативно лечение няма - изходът може да бъде само летален   image

Лилия Шевцова

23FEB2018   Лилия Шевцова, политолог, Радио „Свобода”

Руската реалност преобръща обичайното. Слабостта, компенсирана от непредсказуемост, създава илюзията за власт. Стабилността се поддържа от замъгляването на принципите и липсата на алтернатива. Агресивността прикрива несигурността. Нека да разгледаме това, на какво се държим днес и да помислим колко дълго може да се задържи положението, превръщайки уязвимостта и безнадеждността на курса в нейна национална специфика?

1. Легитимността на властта. В традиционно настроените слоеве на обществото легитимността на властта се разрушава от усилията й да се десакрализира, а сред "модернистката" част от руснаците - от тяхното недоверие към възможността за промяна.

2. Новото президентство на В. Путин и неговата програма. Кремъл не измисли идея, която да обедини страната. "Диктатурата закона"? - Дискредитирана от беззаконие. "Обсадената крепост"? - Лишава от ресурсите на Запада. "Изчистване"? - Ще трябва да изградим защита срещу "изочистените". Бюрокрация вместо фаворизиране? - Означава консервация на гниенето.

3. Лоялността като принцип на съществуването на управляващата класа. Работи, докато лидерът гарантира благополучие. Веднага щом лидерът престане да играе тази роля, управляващата класа започва да търси нов обект на лоялност.

4. Силовиците. Специална класа, възникнала в резултат на сливането на репресивния апарат със собствеността. Притежаването на собственост лишава силовиците от желанието да защитят държавата. Не е ясно доколко те са готови да защитят лидера.

5. Корупцията. Вертикалът на властта, изграден върху корупция, не може да се бори с нея без риск от самоунищожение.

6. Революция. Следствие от отказа на управляващата класа от спешни реформи.

7. Загниване. Резултатът е съзнателна политика на властта, която се страхува от революция. И двете заплашват цялостта на страната.

8. Либерализмът. Идеологията на малцинството, дискредитирана както от прокремълските либерали, така и от сътрудничеството на Запада с клептокрацията.

9. "Проектът Собчак. "Начин окончателно да се лиши либералното малцинство от масова подкрепа. Но "проектът "не би бил възможен без готовността на малцинството да стане обект на манипулация.

10. Интелектуалци. Страхът, който очовечава самодържавието, като изпраща общественото недоволство "в свирката".

11. Граждански инициативи. Укрепват стабилността за сметка на опитите за решаване на проблемите, решения, от които държавата се отказва.

12. "Факторът Навални". Тест за способността на обществото да протестира и на готовността на властите към кръвопускане.

13. Западът. Опонент и донор едновременно. Улеснява оцеляването на самодържавието, създавайки образ на "врага" за мобилизиране на населението около властта, като едновременно и предоставя ресурси.

14. Войната. Начинът на оцеляване на руската система. Интеграцията на управляващата класа "в Запада" я принуждава да премине към изнудване с война, с цел да увеличи дивидентите си от диалога със Запада.

15. Враговете. Търсенето на "врага" е механизъм за самоутвърждаване на лидера и нацията. Доказателство за политическа невроза и не е ясно дали е възможно да бъде излекувана.

16. Санкциите. Опит на Запада да принуди субекта на санкции да се държи прилично. Но доколко са оправдани тези очаквания по отношение на една враждебна към Запада система ?!

17. "Парадоксът на Тръмп". Най-прокремълският президент на Съединените щати, под заплахата от импийчмънт, е принуден да провежда най-антикремълска политика.

18. "Списъкът на Кремъл". Официалният списък на руския елит, съставен от Белия дом, който се опитва да не влоши отношенията си с Кремъл. Оттук нататък цялата руска управляваща класа става неприемлива (включително прозападната част на елита), което унищожава механизма на неговото съществуване в доларовото пространство.

19. Нелюбов - чувството, което окръжаващият свят изпитва към Русия. Резултат от руската илюзия, че светът жадува нашите прегръдки и поучения как трябва да се живее.

20. Путин в Кремъл след март 2018 г. Заложник, който знае, че не може да излезе от лабиринта на Кремъл. Обществото също го знае и не знае какво да прави.

21. Страх от хаоса на безвластието. Най-солидната "закопчалка" на самодържавието, която неутрализира разрушителните тенденции. И ето екзистенциалният въпрос: ще дойде ли време, когато във възприятието на обществото хаосът, генериран от властта, ще започне да надделява над страха от безвластие? Може би новото президентство на Путин ще ни даде отговор. Няма да чакаме дълго.

Превод: Момчил Дойчев



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 490997
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив