Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.03.2018 10:50 - Как Екатерина Велика примами германците
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди точно 250 години Екатерина Велика отправя интересна покана към чужденците: със специален указ тя им предлага да се заселят в Русия, като им обещава куп привилегии. Така започва и историята на "руските немци". image

 

22 юли 1763 - една млада дама седи на писалището в двореца Петерхоф край Петербург и подписва нов указ: "Ние, Екатерина II, императрица и всеруски самодържец, царица на Москва, Киев, Владимир (...) разрешаваме на всички чужденци да дойдат в Нашата империя и да се заселват във всички губернии, където им хареса...". Историческият документ, който се съхранява в Руския държавен архив, влиза в историята като "Манифестът-покана".

Императрицата отправя поканата към всички чужденци, но най-вече към германците. Все пак самата Екатерина Втора е с германски корени. Издаването на този манифест е едно от първите ѝ държавнически действия. "С него Екатерина Втора, която става императрица след като съпругът ѝ Петър III е свален от власт, се е надявала на икономическо, но преди всичко на социално-културно развитие на изостаналата империя, която е трябвало да управлява", разказва историчката Екатерина Анисимова.

image

"Манифестът-покана" от 1763

Тънките сметки на императрицата

Целта на императрицата е следната: тя иска да направлява прираста на населението и да завладее икономически "дивите полета". Разбира се, че става въпрос и за засилването на собствената ѝ власт, защото част от руската аристокрация е настроена срещу новата владетелка.

В манифеста си Екатерина Велика предлага на чуждите заселници най-различни привилегии: освобождаване от военна служба, право на саомуправление, по-ниски данъци, стартов капитал и 30 хектара обработваема земя за всяко новозаселило се семейство. Специално за германските преселници императрицата предвижда и свобода на използване на майчиния език, а за всички важи "религиозна свобода, съгласно родните нрави и обичаи".

И те започват да пристигат...

Повечето чуждестранни заселници са привлечени именно от обещанието за свободно изповядване на религията - като семейство Шюц. През 1780-те години семейството от протестантското градче Ханщетен, в днешната германска провинция Райнланд-Пфалц, се преселва в Русия и по-точно: в колонията "Кръгла поляна" близо до град Чернигов, днешна Украйна. Документите за преселването си то пази и до днес. В тях руските миграционни власти щателно описват техните каруци, крави, жени и деца.

Само през първите пет години след публикуването на манифеста в Русия се заселват над 30 000 души. Повечето от тях са германци. Те обитават преди всичко околностите на Санкт Петербург, Южна Русия, Черноморието и поречието на Волга. Само по поречието на Волга възникват над 100 нови села.

Историята на семейство Шюц

 

image

Семейство Шюц през 1960-те в Калмикия

 

Със своите напредничави земеделски умения, занаятчийска сръчност и търговски нюх новите заселници допринасят за значително повишаване на благосъстоянието. По време на Наполеоновите войни, в Русия идват още чужденци и в средата на 19-ти век в страната вече има половин милион "руски немци". Поселището "Кръгла поляна" процъфтява. В началото на 20-и век селската библиотека дори прави абонамент за германски списания. Открито е и немско училище.

С началото на Първата световна война обаче там започват и проблемите. Тя слага край на спокойния живот в "Кръгла поляна". Независимо, че много от заселниците се бият в редиците на руската армия, всички "руски немци" са заподозрени като потенциални предатели. "Ввластите закрили немското училище, но този акт е бил направо нищожен в сравнение с това, което е последвало", разказва Галина Шюц, потомък на семейството.

Какво следва ли? Погроми срещу "руските немци". Гладни години в днешна Украйна. Национализация на земите на заможните селяни. Втора световна война.

По онова време всеки, който говори немски, е обявен за "фашист". С указ на Върховния съвет на СССР, през 1941 година всички руски немци са депортирани в Сибир. Също и семейство Шюц. Половината от членовете на голямото семейство измират в трудовите лагери от глад и болести. След смъртта на Сталин мъките на семейството продължават. Те се озовават в Казахстан, а после в Калмикия, където преди 50 години се ражда и Галина Шюц.

image

Снимки от личния архив на Галина Шюц

По-добро бъдеще в Германия

През 1990 година Съветският съюз се разпада. "Тогава животът, особено в "задните дворове на империята", стана още по-тежък", споделя тя. Така над 2 милиона руски немци решават да се завърнат в родината на предците си. Германия ги приема като "късни преселници".

Семейство Шюц също се завръща обратно в Германия - през 1995 година. Точно 210 години след първото преселение. Без каруци и крави. Но в замяна на това с много деца. Семейството се настанява в Кьолн, за да е по-близо до родното градче Ханщетен. "Сигурна съм, че децата и внуците ми тук имат по-добро и преди всичко по-сигурно бъдеще", казва Галина Шюц.

В Русия днес живеят около 800 000 граждани с германски корени. Повечето от тях са в Сибир.

Автор: А. Бутско, К. Цанев/Редактор: М. Илчева

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Наричат я Екатерина Велика

Под нейно ръководство Русия изживява своя Златен век, а самата тя управлява цели 34 години. Екатерина Велика се домогва до властта с помощта на заговор - срещу собствения й съпруг цар Петър Трети. (10.07.2012)  

Несметните богатства на Николай Втори

Николай II е най-богатият човек на времето си. Самият той не бил претенциозен, носел костюмите си до скъсване. Роднините му обаче държали на лукса. Те дори се опитвали да трупат още повече богатства с мръсни сделки. (18.07.2013)  

Когато Кремъл е бил полски

Знаете ли, че е имало времена, в които Русия е била окупирана от Полша? Един петвековен юбилей ни дава повод да си припомним сблъсъка между двата тогавашни хегемона в Източна Европа. (02.11.2012)  

Ще се разбули ли мистерията около убийството на Романови?

Археолози са открили в Санкт Петербург тленни останки, за които се предполага, че са на членове на руското императорско семейство Романови. Ще бъдат ли най-после изяснени обстоятелствата около убийството на Романови? (09.06.2011)  

Чий е Кремъл?

Най-руската от всички руски постройки всъщност въобще не е руска - тя е дело на един италиански архитект. Това обаче далеч не е най-интересният факт около историята на центъра на властта в Русия - Кремъл. (24.08.2010)  

Психопатът Сталин

Единствената постоянна величина при сталинизма е избиването на хора по план. Сталин е убиец, комуто е доставяло радост да унищожава. Германският историк Йорг Баберовски прави опит да надникне в мозъка на един психопат. (20.03.2012)  




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 498777
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив