Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.03.2018 12:54 - Български „Кекс“ в „Икономист“
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дебютната песен на поета Константин Трендафилов попадна в културната рубрика на британското списание

С международен успех се увенча родната попкултура, а защо не и българската литература. Сайтът на британското списание „Икономист“ откри майстора на римите и кулинарните лудории Константин Трендафилов – и по-точно дебюта му на попсцената. Песента му „Кекс“ попадна в сектора за култура под заглавие „Да поговорим за кекс“, с уточнението „Защо българите полудяха по песен с неприличен подтекст”. 

„Кекс” може и да е пародия на поппесен, но това не ѝ попречи да се превърне в хит в България – родната страна на поета и копирайтър Константин Трендафилов – отбелязва „Икономист“. – Въпреки че видеоклипът, който прилича на упражнение по каланетика от 80-те, вкючва две жени, облечени в спандекс екипи, съдържанието му е пълно със сексуален подтекст. Така обикновена домакинска работа като печенето на кекс бива представена по неприличен начин. Още повече, че цялата концепция на песента е основана на игра с думи. Кекс (вид десерт) звучи много близо до българската дума „секс”.

Във видеото алтер егото на Трендафилов Папи Ханс изброява злощастни събития – съседът му е одраскал колата, колелото му е било окраднато и са му намалили заплатата – но това не го е сломило, защото „снощи е правил кекс”.

След като беше пусната ноември месец, песента на Трендафилов е събрала повече от шест милиона гледания в YouTube. Фразата „Всичко е точно” успя да си спечели нов живот.“

Информацията за Трендафилов е намерила място в рубрика, озаглавена „Какво слуша светът”, където се дава за пример още узбекистанска любовна песен, виетнамско поппарче за работата на оризищата, камбоджанска критика на училищната система и нигерийска салса.

Ето как коментира събитието във фейсбук и самият Трендафилов:

„Окей, днес излезе статия за „Кекс” в световния The Economist. Не знам какво да кажа, освен „благодаря“ на всички зад проекта. Искрен Тончев за музиката и идеите, Бойко Щонов за клипа, Цветомир Горанов за стайлинга. Пропускам хора, но това са рисковете на изброяването. Работете с тия хора, защото те са ужасно талантливи, щом с тяхна помощ един мъж в спандекс може да обиколи света.”
Клуб Z







Тагове:   кекс,   икономист,   Папи Ханс,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491918
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив