Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.09.2018 19:48 - "SpaceX" ще изпрати японски милиардер около Луната
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Според новия дизайн космическият кораб BFS вече ще има три вертикални стабилизатора, разположени през 120 градуса, в които ще бъдат вградени "краката" за кацане

  Още по темата

Министерството на правосъдието в САЩ разследва Tesla

Компанията ще предаде документи заради твърдения на Илън Мъск в Twitter

19 сеп 2018

Космически таксита

SpaceX и Boeing скоро ще отворят нова, частна страница в историята на пилотираните полети около Земята

24 авг 2018

SpaceX премина в режим на "бързо изстрелване" на ракети

Компанията на Илън Мъск планира три пуска на Falcon 9 за по-малко от две седмици

22 юли 2018

SpaceX отлага изпращането на туристи до Луната

Първото частно пътешествие до естествения спътник на Земята се мести за средата на 2019 г.

5 юни 2018

Какво следва от изстрелването на "пътническата" ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 драматично ще снижи себестойността на космическите полети през следващите три години

16 май 2018

Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на космическото пространство

23 фев 2018   Собственикът на частната космическа компания SpaceX Илън Мъск обяви рано тази сутрин името на първия космически турист, който се готви да извърши орбитален полет до Луната и обратно на борда на бъдещата свръхмощна ракета Big Falcon Rocket (BFR). Това е японският предприемач и колекционер на произведения на изкуството Язаку Маезава. Той е основател и собственик на онлайн магазина за дрехи Zozotown и собствеността му се оценява на около 2.9 млрд. долара. Маезава не уточни сумата, която е предплатил на SpaceX за бъдещото космическо приключение, но обяви, че пътешествието е планирано за 2023 г. Той смята да вземе със себе си група от 6-7 световноизвестни хора на изкуството, които да създадат творби, вдъхновени от пътешествието до Луната, което ще трае около седмица.



Преди обаче да изстреля космически туристи към Луната, SpaceX трябва да успешно да изпрати хора в околоземното пространство. Това се очаква да се случи през април следващата година по линия на проекта Commercial Crew Program на NASA. За тогава е насрочен първият полет на космическата капсула Crew Dragon, с която SpaceX има намерение да транспортира първите "частни" астронавти до Международната космическа станция. Премиерният тестов полет на Crew Dragon без пътници е насрочен за ноември.

Това не е първият път, когато SpaceX обявява планове за изпращане на хора до естествения спътник на Земята. Още през февруари 2017 г. Илън Мъск обяви, че компанията му има намерение да изпрати двама космически туристи до Луната и назад. Тогава обаче плановете бяха да се използва ракетата Falcon Heavy, която направи премиерния си полет в началото на тази година, изстрелвайки червения електромобил на Мъкс Tesla Roadster към Марс. Няколко дни по-късно собственикът на SpaceX обяви, че за момента Falcon Heavy няма да бъде сертифицирана за превоз на хора и лунната експедиция ще бъде извършена с все още строящата се ракета Big Falcon Rocket.

По време на днешното събитие Мъск обяви повече подробности, както и трета промяна в дизайна, на бъдещата система за междупланетни полети. Тя ще се състои от ракетата за многократна употреба BFR и космическия кораб BFS, извеждани в орбита от 31 двигателя Raptor, използващи метаново горивоОбщата им височина трябва да е колкото 40-етажна сграда и те ще са способни да изведат в Космоса 100 тона полезен товар. Според новия дизайн BFS вече ще има три вертикални стабилизатора, разположени през 120 градуса, в които ще бъдат вградени "краката" за кацане. От SpaceX твърдят, че след презареждане в орбита космическият кораб ще може да извърши пилотиран полет до Марс, превозвайки на борда си до 100 души. Според Мъск идеята е BFS да стане превозно средство, което може да достигне всяка точка на слънчевата система. "Ако разполагаме с резервоари за гориво на Марс, ще можем да достигнем оттам до астероидния пояс, до луните на Юпитер и, прескачайки от луна на луна, чак до външните части на Слънчевата система", твърди основателят на SpaceX.

Всичко това може да звучи като научна фантастика, но всъщност не е. В момента компанията на Мъск е напреднала фаза по изграждането на първия прототип на космическия кораб BFS. Според президента на SpaceX Гуейн Шотуел до края на следващата година ще бъдат извършени първите реални тестове с него - опитът ще бъде да се изведе на няколкостотин километра височина, след което да бъде приземен. По всяка вероятност тези изпитания ще напомнят полетите на платформата Grasshopper от 2012 г., с която SpaceX тестваше технологиите и архитектурата на бъдещите си ракети за многократна употреба Falcon 9. Според силно оптимистичните планове на Илън Мъск BFR и BFS трябва да извършат първите дистанционно управляеми товарни полети до Марс през 2022 г. и първите пилотирани мисии – през 2024 г. Това обаче са условни срокове – специалистите от аерокосмическата индустрия напомнят, че завършването на Falcon Heavy например отнема двойно по-дълго време от планираното.

По време на днешното представяне Мъск обяви също така, че проектът за изграждане на BFR и BFS вероятно ще погълне около 5 млрд. долара.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/09/18/3312734_spacex_shte_izprati_iaponski_miliarder_okolo_lunata/



Тагове:   луна,   тесла,   САЩ,   SpaceX,   ракета,   Илън Мъск,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 497408
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив