Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.10.2018 20:46 - Как Дейвид Рокфелер се разпореди с наследството си
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 770 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.10.2018 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дейвид Рокфелер беше последният внук на основателя на компанията Standard Oil Co - Джон Рокфелер. Роден в приказно богатство, той имаше слабост към съвременното изкуство и прекара по-голямата част от живота си, колекционирайки платна на Пол Гоген, Диего Ривера, Анри Матис и други. Днес, когато цената на тези произведения на изкуството е нараснала значително, те представляват значителна част от неговото състояние.

 image

 

От 8 май 2018-а аукционната къща Christie’s ще разпродава в продължение на няколко дни колекцията на Дейвид Рокфелер. Когато почина през 2017-а на 101 години, той беше притежател на най-малко четири картини на Клод Моне, потресаващи творби на Едуард Хопър, Джорджия О`Киф, Жорж Сьора и стотици други съкровища, включително и на сервиза на Наполеон  (който го взел със себе си в изгнание). Някои от тези предмети са били придобити за жълти стотинки в сравнение със сегашната им стойност. Например цената на картина на Пикасо от колекцията е нараснала хиляда пъти. През 2007-а Рокфелер продава на Sotheby’s в Ню Йорк картина на Марк Ротко за почти 73 млн. долара. Милиардерът я купил през 1959-а за 10 хил. долара.

 

 

Съпругата на Дейвид Рокфелер - Пеги, умира през 1996-а. Двамата планирали да жертват по-голямата част от личното си състояние за благотворителност. Затова даряват 13 работи на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, основан от майката на милиардера Аби Олдридж Рокфелер. Но в края на краищата Рокфелер разбира, че повечето организации се нуждаят от неговите пари, а не от предмети на изкуството. Така, с изключение на няколко отделни точки в завещанието, според които нюйоркският "Метрополитън Мюзиъм" получава картина на Едуард Мане, той решава цялата му колекция и останалото имущество да бъдат разпродадени след  неговата смърт. Средствата трябва да постъпят в 11 организации, включително и в Рокфелеровия и в Харвардския университет, както и в редица благотворителни фондове.

 

 

В продължение на много години семейство Рокфелер обзавежда имението си, жертвайки големи суми и за филантропия. Аукционната къща Christie’s е събрала най-ценните експонати в 1500 лота, които ще бъдат изложени за продажба. По-евтините експонати ще бъдат търгувани онлайн.

 

 

Колекцията е оценена на 500 млн. долара, но напоследък в света се наблюдава голям интерес към редките произведения на изкуството, така че най-вероятно реалната печалба от продажбите ще надхвърли 1 млрд. долара. Според експертите на Christie’s картината на Пабло Пикасо "Момиче с кошница с цветя" ще бъде изтъргувана за между 90 млн. и 120 млн. долара. Тези прогнозните цени са твърде високи, но освен уникалността на творбите се отчита и ценността на името на Рокфелер  като предишен собственик.

 

 

Организаторите на аукциона очакват платното на Анри Матис "Одалиска, лежаща под магнолиите" да бъде продадена за 70-90 млн. долара. Ако тази прогноза се оправдае, това ще е нов рекорд за творба на Матис (досега най-високата цена, платена за картина на художника, е 46 млн. долара). Известно е, че Рокфелер се възхищавал от творчеството и личността на французина и се е срещал няколко пъти с него през 30-те години на ХХ век. Милиардерът обожавал и произведението на Гоген "Вълна", което Christie’s се надява да изтъргува за 12 млн. долара.



Тагове:   Дейвид Рокфелер,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Прилича ми доста много на Сорос
11.10.2018 20:58
Те са притежатели на машината за печатане на пари засега.
цитирай
2. samarinof - Съвсем не е сложно да се купи машина за печатане на пари - теглите як заем, и започвате да печатите.
11.10.2018 21:46
radostinalassa написа:
Те са притежатели на машината за печатане на пари засега.


Въпросът е, че трябва да работите много яко и да получавате достатъчно пари за да изплащате заема по печатницата, а също да купувате хартията и мастилото за парите, както и да имате достатъчно станали средства за да покриете стойността, която сте обявили на копюрите. Може да напечатите милиарди, но ако зад тях не седи високата производителност на труда ви а голи приказки, те не струват нищо. И какво от това, че ще напечатите стоцици миларди? Тези пари нямат никаква стойност. Ако са долари - зад тях седи мощната икономика на САЩ и пълни трезори със злато, ако са рубли - зад тях седи немощната икономика на Русия и също пълни трезори със злато, но ако са венецуелски боливари - те не струват и хартията на която са напечатани, а за да купите едно руло тоалетна хартия /която е дефицит във Венецуела/, ще са ви нужни два огромни сака с боливари. Та така, с печатането на пари. Машина може да купи всеки и да печати колкото си иска, но няма да стане по-богат от това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 496430
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив