Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.10.2018 09:13 - Да припомня какво е Лустрация
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 2795 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много хора говорят за Лустрацията без понякога да знаят какво означава или я тълкуват погрешно! Лустрацията е:
Лица които са работили на ЩАТНИ ДЛЪЖНОСТИ в БКП,ДКМС,БЗНС(казионен),БПС и ОФ както и принадлежност към репресивният апарат на комунистическият режим (ДС) нямат право да заемат длъжности в държавната администрация и БНБ,както и нямат право да работят в БНТ и БНР! Тези лица нямат право да са депутати,министри,кметове,общински съветници и да се кандидатират за Президент за срок от 10г.!
Този закон беше един от първите закони които бяха приети в Полша,Чехия,и Унгария през 90-91г. Затова и тези държави са почти НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ!


Законът за лустрацията в Полша

В Полша беше приет нов закон за лустрацията – тоест за прочистването на обществото от бивши агенти, доносници и комунистически функционери. Законът предизвика бурни дискусии и дори може да разцепи обществото, пише Томас Урбан във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

  image

Прзединетът Лех Качински

Лех Валенса, легендарният лидер на Солидарност и бивш полски президент, смята, че настоящият проект за лустрация в страната е “опасна глупост”. Законът влезе в сила на 15 март и според него всички държавни служители, всички юристи и журналисти трябва да подпишат декларация, че не са били сътрудници на тайните служби при комунистическия режим. Темата вълнува полското общество вече месеци наред. Ръководството на страната в лицето на близнаците Лех Качински (президент) и Ярослав Качински (премиер) е превърнало разобличаването на бившите агенти и доносници в централна тема на своята програма “За оздравяване на държавата”. Според близнаците, корупцията в Полша и пропастта между бедни и богати се дължат главно на факта, че все още не е проведено разчистване на комунистическото минало. Според тях лустрацията най-после ще разбие тайния корупционен заговор, който възникнал в Полша по време на приватизацията през 90-те години. Заговор, обвързващ в една мрежа бивши партийни функционери, представители на комунистически тайни служби, “червени директори” на бивши държавни предприятия и организираната престъпност. Братя Качински твърдят, че тази мрежа контролира най-вече банковия сектор, телекомуникациите и повечето частни телевизионни канали. И тезата им съвсем не е безпочвена, защото много бивши функционери в хода на приватизацията наистина влязоха в директорски бордове и отлично се пригодиха към младия полски капитализъм. Според последните допитвания, 35% от поляците смятат за несправедливо обстоятелството, че все още не са привлечени към отговорност онези, които по време на комунистическия режим поддържаха репресиите и дефицитната икономика в страната. Близнаците Качински са убедени, че причина за това е политиката на едновремешното движение за демократизация около синдиката Солидарност и най-вече самият Лех Валенса, които направили прекалено много компромиси с комунистите.

За разлика от предишния закон за архивите на тайните служби и лустрацията в Полша, новият е много по-радикален и положително ще разцепи обществото. Той се отнася до всички звена на образованието, до целия административен апарат и всички медии, а наблюдателите смятат, че ще засегне около 700 хиляди души от обществения елит в Полша. Чудно ли е тогава, че съпротивата срещу закона е голяма. За бойкот срещу него вече призоваха ректори на ВУЗ и известни журналисти, които се аргументират с автономията на университетите и свободата на печата. Те обаче няма какво да възразят на обвинението, че по този начин закрилят галениците на бившия режим и опортюнистите. Противниците на закона възнамеряват да внесат няколко парагафа от него в Конституционния съд със следните въпроси: Има ли право държавата на подлага на лустрация юристи и журналисти, които работят за частни фирми или са на свободна практика? Може ли държавата да принуждава частни фирми да уволняват бивши доносници? Освен това критиците на закона с основание припомнят, че той ще засегне и противници на комунистическия режим, които в младежките си години са вярвали в идеята, но после са станали дисиденти.

Изобщо не е имало масово гонене на милиционери и магистрати, още по-малко през 1992г. Напротив-тогава имаше масово влизане в системата на паертийни кадри-и то без конкурс-с АКТ на ВНС(тогава парламчентът назначаваше магистратите, и то по предложение на депутатите, и неофициално си имаше партийни квнотки между БКП с новото име, СДС и ДПС, нещо повече ТОДОР ЖИВКОВИЯ ЗУС ДЕЙСТВАШЕ ДО 1994-НЕСЛУЧАЙНО). 
А трябваше да има гонене и уволнения на верни слуги на бившия режим, но не се случи. Милиционерите си останаха, а днес уредиха -наредиха синовете си. 
Магистратите-назначени преди 1989г, верни стражи на комунистическия режим-вж чл 2 на ЗУС-отм, си запазиха длъжностите. И дори и са далеч от пенсия и днес. 
Смяната на поколенията не е настъпила -напротив-кадри, назначени през 1986-по линия партийна вярност-са на поне 10 г от пенсия, предвид високата пенсионна възраст. Не само,че няма смяна на поколенията, а тя няма и да е скоро-към 2030 вероятно ще приключи, а междувременно номенклатурата уреди-нареди синчетата си и, и синчетата на верните на предишния режим. 

Накратко-НИКОГА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ЛУСТРАЦИЯ, и е грозно да се лъже,че е имало такава. Дори конституцията от 1991г е така направена,че лустрация е невъзможна-тоест ще трябва и промяна на конституцията, ако ще се прави лустрация, КАКТО СЕ НАПРАВИ В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Лустрация се прави със закон за лустрацията-с основен текст-забрана на държавна, преподавателска работа, и работа в медиийте дори и частни(вж полския закон) на ВСИЧКИ висши , и на средно ниво а партийни кадри, на свързани с комунистическите служби, на участвали в държавната и местната власт от определено ниво нагоре и тн,а в най-крайните лустрационни закони е предвидено и нулиране на трудовия стаж, придобит на тези длъжности.



Тагове:   лустрация,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. bojil - Затова в тези държави днес ...
24.10.2018 10:55
Затова в тези държави днес се живее по-добре и икономиките им не скърцат. Нямаше масови обири на народните богатства,пенсиите и заплатите им са далеч по-големи от нашите а разходите за елементарни неща- далеч по-малки.
цитирай
2. get - Христос го е казал близо ДВЕ ХИЛЯДИ ...
24.10.2018 20:18
Христос го е казал близо ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ - но няма кой да го чуе?

"Никой не налива ново вино във вехти мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове."

Лустро/лустрация - имаме си точни български заместители - лъскане-почистване до блясък, както правят добрите винари преди да сипят новото вино в бъчвите ... не го ли направят виното се компроментира! ... поради тази причина - сега народа вкусва "гъбата с оцета" - на кръста, който го разпънаха "перестройчиците".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 496743
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив