Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.10.2018 15:03 - Елена Поптодорова си призна за кражбата в Полша, съдът й даде година изпитателен срок
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 1608 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем, заяви бившата ни посланичка в САЩ   image

Елена Поптодорова

25OCT2018  

Елена Поптодорова се призна за виновна за кражба на кремове в Полша. Заради възможност, предвидена от полския НПК, съдът прекрати условно делото срещу бившата посланичка на България в САЩ при едногодишен изпитателен срок. Това означава, че ако през тази една година тя извърши ново престъпление, делото ще се върне в съдебната зала.

"Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем. Не мога да обясня своето деяние. Беше миг на моментна слабост. Аз съм пенсиониран дипломат, в момента нямам имунитет. Много съжалявам за това деяние. Бих искала да се подложа доброволно на наказание." Това е заявила Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава на 27 февруари м. г. Протоколът от разпита е приложен към материалите по делото, което в сряда приключи за българката по най-добрия възможен начин.

"Съдът няма никакви съмнения, че тя е извършила престъплението, признава я за виновна, но не я наказва. Това, че се е извинила на фирмата собственик на крема и го е заплатила, признанията, които е направила са смекчаващи обстоятелства, които дават възможност за условно прекратяване на производството." - коментира за "Монитор" съдебният репортер на ТVN24 Пьотр Махайски.

Елена Поптодорова беше задържана на летище "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена след като позвънила майка й.

В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари. Същия ден ок. 16 часа при преминаване на граничен контрол на летището Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче на крема не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията.

Българката пожелала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество. "Моля съдът да реши условно прекратяване на делото, това е абсолютно инцидентна ситуация. Моля да прекратите делото, като постановите минимален изпитателен срок" - поиска адвокатът на Поптодорова на първото и последно заседание по същество. Преди това Елена Поптодорова е поднесла извиненията си към магазина и е заплатила пълната цена на крема в размер на 1640 злоти, ок. 820 лева.

"По това дело нямаше никакви съмнения за фактическите обстоятелства. Това е типичен пример на прилагане на института на условното прекратяване. Подсъдимата от момента на извършването на престъплението е направила всичко, за да компенсира щетите и да се извини. Паричното изражение е реално наказание. Мисля, че и така това ще бъде за подсъдимата достатъчен урок" - подчерта в мотивите за присъдата съдийката по делото. Според нея интересът на медиите към случая е допълнително наказание за подсъдимата. Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана, името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Република Полша.

Припомняме, че през 2017 г. Поптодорова заяви пред Нова ТВ: "Това е едно от най-трудните ми появявания в ефир. Трябваше да се събирам парче по парче, за да дойда във вашето студио. Бях буквално разчленена, не просто попарена. Усещах се разпадната - внезапно и несправедливо. Да, има инцидент. Признала ли съм вината? Да. Заплатила ли съм цена? Да. Платила съм огромна цена". 

По думите й поради боравенето с много предмети - телефони и връхни дрехи, се е озовала с крем в багажа, който е останал непокътнат до връщането му в магазина. "Най-важното е, че продуктът е възстановен непокътнат", допълни бившият български посланик в САЩ. "Разбрах, че има бурканче крем в голямата ми пътна чанта, когато бях на борда на самолета. Нямаше как да се върна, за да го върна в магазина", оправда се бившата дипломатка. 




Гласувай:
4



1. bojinkata - Просто клептоманка, издигната на ...
26.10.2018 09:20
Просто клептоманка, издигната на висок пост. И това недоразумение решава съдбата на хиляди хора!? За нашата система е нормално явление. 90% от "политиците" ни са с психически отклонения и зависимости. За това сме на това дередже!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491860
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив