Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.06.2019 17:45 - Видинският владика на инструктаж в Московската патриаршия, активират го срещу Вартоломей и автокефалната Украинска църква
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Митрополитът се ангажира със защита на руските интереси, пренебрегвайки българските     image

Руският митрополит Иларион и Винидския владика Данаил

01JUN2019  

Видинския митрополит Данаил забърка БПЦ в нов православен скандал, поставяйки се в услуга на интересите на Руската православна църква и хибридните й действия срещу България. На 29 май Данаил е бил на посещение в Москва при Иларион Алфеев, председател на Външния отдел на Московската патриаршия, който се сочи като най-влиятелния духовник в Русия след патриарх Кирил. Това е същият Алфеев, който беше размахал пръст на БПЦ да не се меси в работите на Македонската църква, която била канонична територия на Белгрод.

За  интересната визита на нашия владика се мълчи в българските медии, но е знаково отразена на сайта на Външния отдел на Руската църква. От краткото съобщение става ясно, че гостът и домакинът са обсъдили църковната ситуация в Украйна. Митрополит Иларион е благодарил на БПЦ, че поддържа Украинската православна църква, която е на подчинение към Москва, въпреки, че до този момент София няма такава официална позиция, освен ако не е тайна и скрита от вярващите. Според български духовници Данаил е бил просто на инструктаж в Москва, за да му бъдат спуснати новите опорки преди началото на юнската сесия на БПЦ. Той се слави като един от

най-верните хора на Москва в БПЦ

и ревностно брани интересите им, пренебрегвайки българските.

Най-скандалното в случая е, че Видинският владика  е бил на визита в Русия без знанието и разрешението на българския патриарх Неофит и Св. Синод. От Москва той заминава за Киев, където се очаква да защитава руските позиции в Украйна. С Данаил в Москва е бил и ректорът на Софийската Духовна семинария йеромонах Мелетий. Според духовници той също няма благословията на патриарха и Синода да отсъства от работното си място, след като учебната година не е приключила. Но това няма съществено значение, след като се очаква да бъде възнаграден от Москва - в църковните среди се говори, че се готви предложение за кадровото му развитие.

Пак без знанието на патриарха и Синода Данаил Видински е предприел успоредно с пътуването си в Русия и друга скандална акция. Изпратил е до всички 84 митрополити на Гръцката православна църква писмо, с приложено становище от 23 страници, в което обяснява каноническите престъпления на Константинополския патриарх Вартоломей, без да го споменава като Вселенски. 

image

Данаил се обявява против даването на неканонична автокефалия на Украйна. Настоява всички гръцки йерарси да осъдят действията на Вартоломей. Странно защо такова писмо той не е изпратил на събратята си в БПЦ, но ангажира с темата гръцките владици.

Скандалните действия на Данаил изискват българският Синод на предстоящите заседания, които започват на 11 юни, да наложат каноническа санкция за зловредните му действия срещу авторитета на БПЦ и превръщането й в заложник на Москва. Съгласно Устава на БПЦ един митрополит има право на мнение само в Синода, но не и извън него.

Преди да стане Видински владика Данаил беше викарий на митрополита на българите в САЩ Йосив. Името му се свързва с убийството на свещеник Стефан Камберов, канонизиран от Алтернативния синод на Пимен за мъченик на вярата. Материалите по убийството мистериозно изчезнаха от прокуратурата в Благоевград, а издигането му за архиерей беше с протекцията лично на Георги Първанов. Данаил е родом от Смолян, а по времето на комунизма баща му е бил шеф на Народната милиция.
https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/vidinskiyat-vladika-na-instruktazh-v-moskovskata-patriarshiya-aktivirat-go-sreshtu-vartolomey-i-avtokefalnata-ukrainska-tsarkva




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 496669
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив