Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.06.2019 15:44 - Отново подла русофилска гавра с паметта на ген. Иван Колев
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 3070 Коментари: 18 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Слугите на Кремъл няма да простят на големия родолюбец, че прогони русите от Добруджа, за да я има България
    image

Ген. Иван Колев

 

Свидетели сме на поредната русофилска гавра с името на един от най-славните българи от новата ни история – ген. Иван Колев. Скандално е, че технологията на тази гавра е сътворена в българско училище, което е призвано да пази чисти и неопетнени имената на строителите на Отечеството. Софийското 36-то СУ обаче е нагледен пример за безродие и слугинаж пред символите на болшевизма и сталинизма, които у нас са отречени със закон. 

image

В навечерието на 24 май над централния вход на въпросното учебно заведение бе провесен огромен рекламен надпис: „100 години 36 СОУ „Максим Горки””, а ръководството на школото е инициирало прояви, посветени на събитието и неговия патрон. За това алармираха възмутени граждани. В случая става дума за отвратителна фалшификация на историята и истината. Според ръководството на 36-то СУ, учебното заведение носи името „Максим Горки” още от 1919 години. Това се втълпява на учениците, родителите и гражданите. Излиза, че почти само две години след кървавата болшевишка революция в Русия, Царство България е започнало да кръщава школата си на болшевишки писатели, които са били тотално безизвестни в родината ни, а камо ли да се изучават като част от някаква образователна програма. Достатъчно красноречив е фактът, че най-популярният роман на Горки „Майка” е написан в САЩ 1906 г., а в Русия е отпечатан едва през 1917 г. Няма как през 1919 година България да кръсти столично училище на тотално непознат руснак, след като  творчеството му дори не е преведено, а народът още помни как само три години по-рано -  през есента на 1916 година 

image

image

мнимата освободителка Русия се опитва да навлезе с войска и да завладее Добруджа,

а хиляди българи дават живата си, за да върнат свободата й.

Всъщност фактите отдавна са публично известни, но ръководството на 36-то СУ години наред се опитват да ги манипулира и фалшифицира. Само месец след кончината на спасителя на Добруджа от русите – ген. Иван Колев, на 29 юли 1917 г.,  от началото на учебната 1917-1918 г. училище в кв. „Красно село” в София, основано през 1915 г., е именувано „Генерал Иван Колев”.

Това име то носи гордо до 1952 г.

Тогава по нареждане на управляващата БКП, дошла на власт след окупацията на страната от Червената армия, то е преименувано на „Максим Горки” и досега се „слави” с него.

image

През 1999 г. е направен неуспешен опит от клуб „Капитан Димитър Списаревски” – София, за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на предишното му име. Един от смешните мотиви за отказ е, че „…това е училище и трябва да носи име на писател“. Друг мотив за отказ е, че „…възпитаниците на училище „Максим Горки“ били горди, че са завършили точно това училище, с точно това име“. Но твърдението е несъстоятелно, защото същото заявяват и завършилите училището в периода 1917-1952 г., когато то се е именувало „Генерал Иван Колев“.

В навечерието на 24 май 2017 година – ден на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост и култура, група родолюбци  инициираха отново искане 36-то СУ „Максим Горки“ в София да възстанови името си „Генерал Иван Колев“. Идеята бе посветена на 100-годишнината от смъртта на легендарният предводител на славната Първа конна дивизия през Първата световна. Стартира и гражданка петиция в подкрепа на идеята, а предложението бе изпратено да всички държавни институции. Но трета година мълчи образователното министерство, Столична община, Столичният инспекторат към МОН. В същото време ръководството на 36-то СУ  предприе кампания срещу ген. Иван Колев и в защита на Максим Горки. Всъщност още преди години г-жа Светла Нотева – шеф на 36 СУ „Максим Горки“,  заявява, че докато е директор, няма да допусне името на един военен да бъде патрон на училището. Словосъчетанието „един военен“ е унизително и оскърбително „за личност, емблематична за Родината ни“. Реално до неотдавна на сайта на самото училище пишеше гордо, че: „До края на живота си Горки приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим.“

Вместо да фалшифицира историята на училището, ръководството му бе длъжно да каже истината на своите възпитаници – учебното заведение като просветна институция е на 100 години, но с името на съветския писател то се свързва от 1952 година.

Лъжата и мачкането на националното достойнство

обаче явно са по-скъпи на тези учители, нищо че на входа на школото са поставили постер със стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче”. То явно е за заблуда на подрастващите, защото противоречието е зловещо – как да любиш и тачиш всичко българско и родно, когато се кланиш на съветски патрон, който дори в съвременна Русия вече е демитологизиран?

image

Няма съмнение, че ръководството на 36-то СУ днес изпълнява заветите на самия Максим Горки: „Ако непрекъснато убеждаваш човек, че е свиня, той наистина ще загрухти“.

И така след десетилетна комунистическа пропаганда и настоящо русофилско безродие, българите трябва да престанат да бъдат българи, да спрат да тачат националните си светини и да „загрухтят“ като съветски человеци.
https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/otnovo-podla-rusofilska-gavra-s-pametta-na-gen-ivan-kolev




Гласувай:
17



1. apostapostoloff - Максим Горки е един от
09.06.2019 16:17
най- верните службаши на Сталин, който не си е мръднал и пръста, когато същият този Сталин е погубвал десетки руски творци.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Пистолет, ти поне си в час и литературно грамотен човек
09.06.2019 21:09
apostapostoloff написа:
най- верните службаши на Сталин, който не си е мръднал и пръста, когато същият този Сталин е погубвал десетки руски творци.


Защо си взимаш грях и манипулираш пишейки неистини. Горки е трън в очите на народните комисари и Ленин опасявайки се , че няма да може да го опази го убеждава да емигрира. На практика Горки се връща сериозно болен ,за да умре вкъщи. Да, подкрепя Сталин съгласявайки се да оглави Писателския съюз, но той по скоро е почетен председател-повечето време е на легло. Как така с лека ръка го обявяваш за част от репресивния апарат на Сталин, като Горки сам е подложен на репресии. Леви европейски интелектуалци застават зад Горки и Сталин да парира атаките срещу себе си го уговаря да оглави Съюза на Писателите.
Горки не се е предлагал за патрон на това училище, нито героят генерал Колев.
Лично според мен, първият по време е първи и по право. Не знам обаче как стоят нещата в училищата. Дали административно министерство, община могат да преименуват училище по собствено усмотрение или това е в преоргатвите на училищното настоятелство и възпитаниците му. Този въпрос може да се реши възпитано, а и не виждам защо и двамата да не могат по някакъв начин да станат ,,закрилници на училището. Горки, се играе в цял свят, на негово име има театри, трупи, университетски зали в Европа. Не е редно илитерати да се гаврят с името на този литературен титан. Да си припомним, че него не революцията го открива, а Чехов и Толстой. Той от своя страна открива Булгаков и Алексей Толстой. Само последното да беше направил четящите хора щяха да му са признателни. Колкото до генерала, няма как да не съм му фен. Дядо ми е бил в неговата дивизия и Колев е бил тачен винаги в дома ми. Колкото до гадните русофили, то русофил безплатно му направи паметника-Хайтов. Хайде при социализма нямаше как да му направят паметник, но от смъртта му
до 44та година са почти три десетилетия. Какво зяпаха през това време, генералитета,политически и интелектуален елит.
цитирай
3. starforlife - Ще отправя реплика към Венци и същевременно това ще се яви и коментар по постинга.
10.06.2019 10:12
Венци, да се оспорва целенасоченото обезличаване на Българщината по времето на социализма, е меко казано двуличие, пич.
Нима нямаме хиляди БЪЛГАРИ-герои в една или друга област и светлина, че 90% от улици, площади, училища, заводи и т.н. трябваше да носят не само ИЗКЛЮЧИТЕЛНО комунист-социалистически имена, а дори предимно съветски такива?
В родния ми град живеех на улица "Георги Димитров", а наоколо ВСИЧКИ улици бяха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО с имена на разни руски пълководци и т.н. Учех в основно училище "9-ти септември"... Може би като завършех, трябваше да се влея в редиците на обезличаващия пролетариат и работя в завод "Красная звезда"?
И това в край, притежаващ История. БЪЛГАРСКА!
Е... Сега улицата е "Нистор Ружеков" - панагюрски участник в събитията на връх Шипка. Панагюрец, за когото нямаше дори да се чуе, ако не беше дошла Демокрацията. Училището не съм се интересувал дали и как е преименувано, но със сигурност би ме радвало повече да се назовава... "Динко Сапунджиев" например.
Не ни стигаха както вече казах святите Българи от преди соца, допринесли с какво ли не за България, че трябваше както също вече казах всяка втора улица, площад, завод, училище, болница и т.н. да се назовават на някакви си ЧУЖДИ (руски) и незаслужили с нищо българската Любов руси?
Нищо против Максим Горки, личността му и творчеството му, но с какво той е заслужил БЪЛГАРСКО училище да се назовава с неговото име, а не с това на... Филип Щърбанов или братята Найден и Пейо Дринови например?
Ами Иван Соколов? Въобще, колко от вас са чували за този голям БЪЛГАРСКИ Учител, представител на една наистина интелигентна прослойка, притежаващ образование за времето си, на което всичките ти, Венци, руски генералчета не ще стъпят на малкия пръст? Та не само ти, а да не кажа 100, нека са 99% от четящите този ми коментар, не са дори чували името! И защо? Защото българските гъзолизци в лицето на социалистическите проруски мекерета не налагаха БЪЛГАРЩИНАТА, а прокарваха проруска политика, целяща постепенно и целенасочено да ни превърне в една уж по желание и като историческа закономерност съветска република?
Максим Горки... Плюя не на самата личност, а на символа, в който са го превърнали антибългарите, постигнали целта си в това 99,9% от хората на възраст в момента над 40 години (примерно) да знаят кой е, а да не познават БЪЛГАРСКИТЕ имена не само по нищо не отстъпващи на въпросния, а хилядократно заслужаващи повече да бъдат известни и тачени, най-малкото с факта, че са ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ!

Русофили... Пфу!
Ето затова плюя, че и пикая на семката ви - защото вие не сте Родолюбци, а едни обикновени измекяри!
цитирай
4. haterka - Най гнусният путинофил блякпре...
10.06.2019 10:30
Най гнусният путинофил блякпредатор пак се е самонапомпил най отгоре.
А както казва колегата русофилите не са българи.
цитирай
5. haterka - Какво е Найден Дринов за един пут...
10.06.2019 10:52
Какво е Найден Дринов за един путинофил?
За тях са важни ленин, сталин, горки, путлер.
Тяхната настоящая родина есть россия.
Гнусссссссс.
цитирай
6. vmir - 2. vencivaleri1951, Тачен, ама друг път.
10.06.2019 11:51
BB1951 написа:
Колкото до генерала, няма как да не съм му фен. Дядо ми е бил в неговата дивизия и Колев е бил тачен винаги в дома ми.


Сам си казвал, че със сабята от Добруджа ронел мамулите. А като гледам как пазиш всичко съвеЦко като същински Матросов, на съвеЦките звездички 100% не е давал и прашинка да падне...
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления за тази публикация, приятелю!
10.06.2019 13:16
А за гнусофилите /русофили, съветофили и путинофили/ ще кажа с думи прости: Няма по нагло, гнусно, вредно и продажно племе от тях, което от пръкването си до ден днешен да е нанесло повече вреди и гадости на България, българите, националното самосъзнание и българския дух. Проклети да са вовеки за всички мерзости, които причиниха и причиняват все още на Родината ни!
цитирай
8. krumbelosvet - Драги starforlife, коментар 3
10.06.2019 13:24
Драги starforlife, с тоя англо-аватар, да говориш за родолюбие, е перверзия.
Аз, Крумбелосвет, съм антибългарин, а ти, starforlife, си патриот?!?!?!
За 1300-годищнината на България през 1981г, бяха организирани строежи и тържества, каквито буржоазна България НИКОГА не е правила.
Буржоазна България организира ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. И третата беше организирала, но я спряха тия, които животински мразите ти и Батого, и вмирчо многоучени - комунистите, партизаните, Димитров и Сталин!!!
Чудя ти се, образован човек, каква е тая перверзна омраза НАПУК НА ИСТИНАТА? Бедни, бедни чеда на България, излъгани от съюзниците на башибозушка Турция.
цитирай
9. netnagalfonka - Чиче, искаш да кажеш, шумкарите, ...
10.06.2019 13:43
Чиче,искаш да кажеш, шумкарите, тия терористи, дето обираха мандри и дето служеха не нанарода си, а на дявола сталин?
Комунистическия режим, за които скърбите червените тикви, е обявен за престъпен със закин.
цитирай
10. apostapostoloff - Баба Венка Червенка пак нагло лъготи.
10.06.2019 13:56
Горки е бил председател на съветския писателски съюз и открива през 1934 година конгреса на този съюз. Никакво почетно председателство няма. Живял е като мултимилоинер на държавни разноски най- вече в Соренто и на остров Капри. И дума не е продумал срещу зверските репресии на Сталин.

Никаква тежка болест няма, никакво залежаване на легло. Горки умира от грип и по- точно от усложненията на тази болест, която по онова време е все още много сериозно заболяване.

Никъде в цивилизования свят няма улици, университети и театри на негово име. Никъде по света не се играят негови пиеси.

Спри да лъготиш, защото не ти отива на годините. Комунист си, т. е. престъпник, но не бива на стари години да се излагаш с такива наивни лъжи. Пък и няма кой да ти повярва.

По важн в случая е нещо друго. Докога ще сме слуги на някакви въшливи руснаци?! Откъде накъде българско училище ще носи името на някакъв пършив руснак? Който на всичко отгоре е бил помагач на масовия убиец Сталин!
цитирай
11. starforlife - Драги krumчервеносвет, коментар 8, хей така прямо и отвесно сега ще ти покажа точка по точка твоето/ВАШЕТО двуличие:
10.06.2019 14:18
krumbelosvet написа:
Драги starforlife, с тоя англо-аватар, да говориш за родолюбие, е перверзия.

Драги krumчервеносвет, ти изобщо представа си нямаш откъде води началото си този мой аватар, че да си мислиш, че си парче психолог и да твърдиш, че има нещо "англо" в него.
А той, аватара ми, води началото си от далечната 2008-ма когато ти за блог.бг дори не си и чувал още и е свързан с моя служителка тогава в моя фирма на територията на гр. Варна, което идва да покаже, че:
- 1-во: Родолюбец е този, който има възможността да живее и работи в която и да е държава (поради високата котировка навсякъде на професионалните си компетенции), но все пак е ТУК и дава работа на предимно млади Българи при повече от достойно заплащане както в свои фирми, така и в ЗАПАДНИ такива, в които е на по-висок и решаващ пост.
- 2-ро: blackpredator, theeconomist, vaquero и т.н. - да не изброявам десетки НИК-ове на проруски мекерета - са не по-малко "англо" от starforlife, но ти тях ги припознаваш като родолюбци, м? Защото са измекяр-комунисти? Ах олан - никак не си двуличен, пич.
Мога да продължа и с 3-то, 4-то и т.н., но мисля, че и това е достатъчно по тази твоя двулична изцепка.


krumbelosvet написа:
Аз, Крумбелосвет, съм антибългарин, а ти, starforlife, си патриот?!?!?!

Точно така, пич! А когато вникнеш в това, което написах по-горе... Не, че ще го проумееш и ще се съгласиш с него... Ще осъзнаеш, че аз съм 100 пъти по-родолюбец и то на действие от теб и подобните ти с нищоправещия ви патетизъм и празнословие.
Кой е по-родолюбец от мен, пич? Обявилият се за мой градски, който нито веднъж не спомена поне имената на такива видни Българи както аз го правя по-горе в първия си коментар, а му дай да драскоти пълни глупости за някаква си шибана Русия и Путин ли?
Ах двулични юроде, поради що се срамите да се занимавате с Българщина и то на дела, а не на празни приказки?


krumbelosvet написа:
За 1300-годищнината на България през 1981г, бяха организирани строежи и тържества, каквито буржоазна България НИКОГА не е правила.
Буржоазна България организира ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. И третата беше организирала, но я спряха тия, които животински мразите ти и Батого, и вмирчо многоучени - комунистите, партизаните, Димитров и Сталин!!!

Абе ти идиот ли си? Кой го е~ат някакви си чествания, когато Историята е изкривена до неузнаваемост и "пътят" води (и доведе) до неминуем крах? На вас, мързеливите комунистически празнословци ви дай "аху-иху" - софра и приказки. Така изпълнявахте и преизпълнявахте и петилетките по онова време - на думи и с мисълта за софрата.
А в това време, докато вие лъжехте и мажехте, "водейки" Народа към "светлото бъдеще" - Западът градеше това, което сега векове няма да може да достигнем, но естествено все някой друг, а не точно вие, виновен.


krumbelosvet написа:
Чудя ти се, образован човек, каква е тая перверзна омраза НАПУК НА ИСТИНАТА? Бедни, бедни чеда на България, излъгани от съюзниците на башибозушка Турция.

То не е за чудене, а е обосновката, пич.
Няма... Не познавам образован и интелигентен човек, на когото психиката да не е увредена от десетилетно промиване на мозъка, който да припознава Русия като нещо добро.
Виж омразата не я търси в мен и менеподобните, пич.
Аз НЕ мразя Русия, нито такива глупаци като теб.
Аз ви съжалявам и ви се чудя на акъла.
цитирай
12. haterka - Перфектен коментар. Сразяващ със ...
10.06.2019 14:37
Перфектен коментар.Сразяващ със земята тия неколцина путински въшки в блога.
Путинолизецът, кръстил се не чьорний хищник, а блякпридейтър, другия путинолизец, кръстил се не Комсомолская правда, а дъ економист , оня изрод, възхваляващ сталин, който не е кольхозник, а вакеро.
Не,путинофилите не са българи.
Не са и точно хора, а нещо между човека иорангутана.
цитирай
13. vmir - Патриотизъм е да полагаш усилия за знания, умения и професионализъм.
10.06.2019 14:52
Тези усилия правят държавите проспериращи, по-силни и велики. Предателството е резултат на мързел, некадърност и ламтеж за изгоди без усилия. Неслучайно предателите правят всичко възможно да подменят професионализма с клеветничество, лаладжийство и безумни претенции. Крумчервеносвет е типичен червен посредственяк, който вярва, че лицемерието е ключа към освобождаването от главоболията на професионализма.
цитирай
14. inf0rmant - 3. starforlife и 11. starforlife
10.06.2019 15:38
Ха-ха-ха-ха, гледам, че браточката както винаги когато реши и си отвори устата, го нахлузва "прямо и отвесно" по начин, на който няма как "релевантно и ноторно" да се отговори, оборвайки думите му.
Така де нали съм негов клонинг, та да го рекламирам, "баси"! :):):):)
цитирай
15. inf0rmant - И най съм съгласен и най съм гневен на това, че наистина имаме хора, които заслужават!
10.06.2019 15:43
А техните достойни имена не са уважени и почитани и на тях да са кръстени училища, църкви, улици. "Александър Невски", в центъра на българска София.
А защо не "Свети Добри"? На Дядо Добри, дарил милиони за нещо българско? Кой е Невски и какво го свързва с България, че един от най-големите ни църковни паметници да носи името на някакъв си руски княз, пък било то и със заслуги към православието??!
цитирай
16. krumbelosvet - Мили психо-десни деца,
10.06.2019 21:34
и starforlife между тях. Нямам време да се занимавам с детските ви глупости, усвоени от макартистката пропаганда на държавата на БАНКСТЕРИТЕ. Не съм Херкулес, да разчистя тия Авгиеви обори в главите ви.
Моля ви все пак, понеже сте образовани, помислете как за 30 години се върна неграмотността, просяците, бездомниците? Как от 30-то място в класациите на ООН за развитието, отидохме в четвъртия свят? Как от 6 милиона на 9-ти, станахме 9 милиона на 10-ти, а сега сме 5 мирлиона българи и два милиона "малцинства", които раждат повече деца от нас? Как изгубихме не само промишлеността, но и селското стопанство (с изключение зърното на арендаторите)? Защо ни РАЗОРЪЖИХА новите "съюзници"? Много просто - за тях сме пленници. И не ми сочете за пример католическите бивши соци. Тях ги готвят за пушечно месо, каквото са вече украинците. А прехвалената Полша, по думите на самия Лех Валенса, е загубила в прехода ПОЛОВИНАТА си икономика...
цитирай
17. vmir - 16. krumbelosvet , Драги Крумчервеносветлий,
10.06.2019 23:52
За вярващите, че когато Земята спре да се върти ще настъпи раят, оценката за 30-то място на България е доказателство за неописуема скромност.
Че, злия демон Макарти е объркал разумните българи пък е божествено милостива оценка за образованите българи, защото националния интелектуален и морален дефицит е обект на божието снизхождение, чиито пълномощник и изразител се явява богопомазаната ти персона.
Божествените ти пълномощия свише ти дават основание да твърдиш не, че България е била на 30-то място а, че е била 30 пъти по-напред от всички останали и е крайно време да изоставиш ненужната скромност. Моля те, вземай пример от персоната стояща зад юзърското трио икономист0-Мери68-морскипръдни, която вече 30 години продължава истински и вдъхновено да претворява решенията на Партията в дела и без да пести усилия продължава да пъха всеки наличен прът в колелото на историята, непоколебимо вярвайки, че това ще доведе до спирането му!!!
Да живеят всички БеКаПеТа по всички земни кълбета!!!
цитирай
18. vladtepes - За Георги Димитров
17.06.2019 14:41
Георги Димитров има безспорни постижения с чашката, за които заслужава паметници с бутилка в ръка, улици и площади. За постиженията си е удостоен с високото звание "Горький пропойца" в Русия както и с престижните прякори Гошо Тарабата и Гошо Мастиката. Първата му регистрация в полицията е за пиянско сбиване, редовно е изпивал над литър мастика на веднъж, изхвърлен е от църква, тъй като пиян говорел глупости и се закачал с младите жени, уволнен е от печатницата, тъй като не успял да изтрезнее и не се явил на работа, организирал е нелегален внос на алкохол в затвора на Гестапо и е впечатлил германците с алкохолната си подготовка. Също е единственият комунистически лидер осмелил се да се яви пиян-залян в кабинета на Сталин в Кремъл, като за да стигне до там се нуждаел от помощта на Вълко Червенков. Дори Клемент Готвалд въпреки постиженията си в алкохолната подготовка не се осмелил да се яви толкова пиян при Сталин. Георги Димитров е владеел отлично немски и руски език и в Лайпциг е отказал да ползва преводач.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491756
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив