Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 16:06 - Юбилеи - Хачо Бояджиев и царското семейство
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 3258 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 24.01.2012 18:32


Не знам колко българи ще си дадат сметка, че Царят, който според пропагандата се бил върнал в България, за да я ограби, съобразявайки се с общата криза, не отбелязва подобаващо забележителната особено в днешно време брачна годишнина - за разлика например от г-н Хачо Бояджиев, който на национално ниво отбеляза своята годишнина. Независимо кой финансира подобно телевизионно шоу - в две части, а и с бъдеще и с явен анонс а ла Фоли Бержер, означава, че в България всъщност няма криза - поне за някои, които без притеснение афишират своите материални възможности, които поне аз се съмнявам, да са с потомствен произход.
Нямам нищо против г-н Хачо Бояджиев да бъде почетен в личен, професионален и обществен план. Само използвам два случая, чрез които отбелязвам разликата в съобразяване, манталитет, възпитание, отговорност, отношение и пр. на две публични личности, които в обществен и медиен план явно се измерват с различен аршин. Обяснимо е защо хората ще предпочетат втория - нали един път се живее... Но има неща, които са фундаментални, независимо, че "само един път се живее"... 

20.01.2012
БНТ
Хачо Бояджиев чества 80-годишен юбилей

„Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история изобщо – академик Хачо Бояджиев, днес навършва 80 години. Повече от 40 от тях животът му е свързан с обществената медия.

По случай рождения му ден, режисьорът беше награден от министъра на културата Вежди Рашидов с отличието „Златен век” – за големия му принос в развитието на българската култура.

Човекът-епоха. Режисьорът. Легендата на българската телевизия. Всепризнатият. Вечният бонвиван. Стихия. ... Много неща могат да се кажат за Хачо Бояджиев. Професионалистът с безпогрешен нюх за качественото...”

http://bnt.bg/bg/news/view/68396/hacho_bojadjiev_na_80_godini

 



21.01.2012
Царското семейство празнува златна сватба

Техни Величества Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита празнуват днес златна сватба. От половин век Царското семейство е красиво свидетелство за хармония и уважение.

Царското семейство ще отпразнува юбилея си в тесен семеен кръг, без официално тържество, отчитайки общата ситуация на криза и безработица.

Техни Величества се срещат случайно за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб „Пуерта де Йеро”. „На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка”, разказва след години Цар Симеон ІІ.  Двамата не успяват да се срещнат в Америка, защото доня Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново една година по-късно в Мадрид. След две години решават да създадат семейство. Но са изправени пред изпитание –  позицията на Ватикана и на част от обществото, които, водени от традициите си и от предразсъдъци, с трудност приемат брак между източноправославен и католичка.

Цар Симеон ІІ отива на три аудиенции при папа Йоан XXIII, за да се опита да получи разрешение за брака.  Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец, известен и като „Българския папа” – някогашния нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Иоанна обявява годежа.

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак. На следващия ден – 21 януари, е венчавката в „Златната църква” във Вевей.  Митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и Княгиня Мария Луиза. Главата на булката е украсена с българската царска корона, инкрустирана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трибагреник. „Много е сложно да разтрогнеш три брака - почти невъзможно”, шегува се Царица Маргарита.

Петте деца на царското семейство израстват в атмосферата на любов и разбирателство. Всички заедно спортуват, пътуват, родителите им предават любовта си към природата. Получават добро образование и говорят свободно по няколко езика. Идва времето да създадат и свои семейства. Така, след 49-години щастлив  брак, днес Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита се радват и на 11 внуци.

Когато Цар Симеон ІІ решава да се върне в Родината и създава НДСВ, Царица Маргарита го подкрепя и го последва с готовност, въпреки че това я отделя от децата, дома и приятелите в Мадрид. С хумор тя си спомня за пристигането в двореца Врана, когато трябвало да прекарат първата нощ в спални чували.

Царицата бързо печели симпатиите на хората с естественост, деликатно присъствие и леко стеснителната си усмивка. Мнозина я виждат да се разхожда из София, да пътува с градския транспорт, да кара колело, да се разхожда в планината. Не търси публичност за благотворителната си дейност – една от традициите в царското семейство, която тя съхранява. Деликатно подкрепя съпруга си във важните и в трудните моменти. А Царят често търси с поглед присъствието й,  когато двамата трябва да присъстват на официални събития.

http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/181

 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624458
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031