Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
20.01.2018 11:10 - Леонид Решетников: Путин може да бъде избран за цар на Русия
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 559 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ние, руснаците, по манталитет сме монархисти, имаме монархическо съзнание, казва бившият генерал от КГБ   image

Ген. Леонид Решетников

20JAN2018  

Ако тезите в следващото интервю ви прозвучат като бълнуване - не се заблуждавайте, със сигурност не е това. Тепърва ще се разбере какво се крие под ексценричната идея Русия да стане монархия, а Путин - ако не цар, то регент, блюстител на трона. Но когато тезите се полагат от човек като Леонид Решетников, не трябва да ги пренебрегваме, а да се опитаме да открием какво се крие зад тях. 

Едва ли той наистина има намерението да сложи на руския престол Путин. Най-близо до ума е желанието да се създаде недоверие към способността на руския народ да изгражда демокрация от западен тип, да се засили хаосът в мисленето и тенденциите преди президентските избори, на които Путин "задължително" трябва да спечели. 
Едно е сигурно - Решетников е много близо до неформалния трон в Кремъл, генералът е автор на много успели (и някои неуспели) вътрешно и външно политически операции на руските спецслужби, които драматично са променяли съдбите на цели народи. Затова и монархическите му "трепети" са нещо много повече от сантиментите на пенсиониран КГБ-ист. 

 Интервю на "Руски региони" 

- Господин Решетников, как оценявате трансформацията на понятието "демокрация", то вече съвсем не означава "власт на народа"? Не е ли време да започне дебат за по-ефективен начин на управление на държавата? 

- През последните 25 години вместо развитие на демокрация (народовластие) в руското общество се случи нейната дискредитация. Но за Русия демокрацията е изкуствена система, която не се прихвана в руската почва през 1917 година, не се прихвана и сега. Трябва да се съоразяваме с традиционните възгледи на руския човек за ролята на държавата и нейните функции. Русия хиляди години е живяла в условията на монархия. Опитът да бъде "отменена" монархията доведе до силни сътресения, които продължиха почти 100 години. Именно защото е грубо нарушен естественият ход на развитие. 

Затова е толкова актуална сега разработката на нов механизъм за функциониране на държавата, като се взема предвид хилядолетният монархически опит. Йерархията на властта е в православната традиция, като една от основните патерналистични ценности. На народа му е удобно да почита и да обича своя управник.

Ние като нация и народ стотици години сме възпитавани в монархическо съзнание: почитание на йерархията и старшите, уважение към традициите, желание на върха да стои Баща. Не само в семейството, но и на върха на държавата. Ние, руснаците, по манталитет сме монархисти. Имаме монархическо съзнание. А ние се опитваме да се приспособим към Запада. Не ни се получава демокрацията и честно казано, вече ни е омръзнала. 

- А защо не ни се получава демокрацията? 

- Така си върви още от Киевската Рус. И продължава и до сега. Ние не сме имали друга история и на нашата православна вяра. Всичко това заедно създава монархическото съзнание. Има три пътя – либерален, комунистически, и нашият, руският, старият, проверен път, с който от малко княжество създаваме велика империя стигаща до Калифорния, Аляска, Варшава и Антарктида. Ние вече сме опитвали двата пътя: опитахме либералния път и се убедихме, че е неподходящ за Русия. След това тръгнахме по комунистическия, остава да се върнем на пътя, по който сме вървели преди. Стотици години. Няма друг път. Ние трябва да се развиваме самобитно. Затова монархията в Русия е неизбежна.

- Убеден ли сте, че в Русия наистина е възможно възраждане на монархията? 

- В случай, че Путин победи на предстоящите президентски избори, в следващите шест години той може да се посвети на подготовката на мехнизъм за преминаване на държавата към монархическа форма и, може би, самият той да стане блюстител на престола. Новият монарх на Русия може да се появи така, както и първият от царете на династия Романови: чрез избори.

Сега най-важното в тази посока е, просветителска работа сред младежта. Преди година създадохме Обществото за развитие на руското политическо просвещение "Двуглав орел" и вече имаме 37 регионални отделения в цяла Русия.

- Какво мисли Путин за вашата идея?

- По време на скорошната ми среща с президента Владимир Путин му разказах за целите на "Двуглав орел". Той каза, че това е тежка задача, но все някой е длъжен да се заеме с неблагодарния труд да освободи общественото съзнание от лъжите. Нашият президент много добре разбира, че се правят опити светът да бъде преформатиран и се старае да не допусне в Русия хаос, нещо повече, опитва се да оседлае този процес.

*Леонид Петрович Решетников, генерал-лейтенант от външното разузнаване, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания при президента на РФ, председател на надзорния съвет на телевизия "Цариград", ръководител на Обществото за развитие на руското политическо просвещениие "Двуглав орел".  




Гласувай:
3



1. morskipesni - Руси влияе В МОМЕНТА особено благотворно на България
20.01.2018 11:57
Ние трябва да се откажем от ПСЕВДОЕВРОПЕИЗМА и ПСЕВДОАТЛАНТИЗМА за да оцелеем, благодарение на традиционните Православни и Славянски ценности.
цитирай
2. getmans1 - Ами те вече си създадоха народа, ...
20.01.2018 13:36
Ами те вече си създадоха народа, россияни се казва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 492099
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив