Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
16.02.2018 12:23 - Даниел Гуре: Путин вече не може да контролира ситуацията в Сирия, Русия затъва в тресавището
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 САЩ са определили последната черта, която няма да позволи да бъде пресечена нито от Дамаск, нито от Москва, казва служител на Пентагона   image

Даниел Гуре

16FEB2018  

Даниел Гуре, бивш високопоставен служител в Пентагона, директор на Лексингтънския институт, коментира последните събития пред Радио Свобода.

-  Г-н Гуре, изненада ли Ви решението на американската страна да атакува силите на Асад и, както се оказа и руски военнослужещи в Сирия?

- Както и ударът срещу военната база през миналата година, и този удар доказва, че нито Русия, нито нейните съюзници вече могат да разполагат със свобода на действие в Сирия. Мисля, че от администрацията на Тръмп е взето принципно решение да се противопоставят на руския експанзионизъм. 

Въздушният удар срещу военните колони на армията на Асад и руски наемници, са свидетелство, че САЩ са определили послената черта, която няма да позволи да бъде пречена нито от Дамаск, нито от Москва.
И Сирия е пример за новата стратегия, която съществено се различава от стратегията на предишната администрация. 
Обективно погледнато, Кремъл няма сериозен стратегически интерес да подкрепя режима на Башар Асад. Интересите на Москва са в Европа. Трудно е да си представим, че Путин ще се реши на директен конфликт със САЩ в Сирия. За какво? Да, за Иран влиянието в Сирия е изключително важно, но за Кремъл това са съображения от втори и трети план. 

В новата американска стратегия за национална сигурност се говори, че Китай и в по-малка степен, Русия, се опитват да се противопоставят на САЩ в различни области: това е иниформационната война, и укрепването на ядрените арсенали, разпространяване на влияние в други страни. 

През последните години ние отстъпвахме в това противопоставяне, отстъпихме територия на съперниците си. Сега се връщаме.

- Какво ще означава за Кремъл, ако САЩ действително са готови да подкрепят съюзниците си в Сирия, демократичната опозиция срещу Асад? Ще се изпълни ли прогнозата на Барак Обама, че Путин ще потъне в сирийското тресавище? 

- Не мисля, че Русия вече е затънала в тресавището. Засега всичко изглежда неудачно стечение на обстоятелствата за Путин. Но в бъдеще това ще се случи. Работата е там, че Путин вече не може да контролира ситуацията. Много зависи от това какъв път ще избере. 

Ние виждаме, че Иран организира свои собствени бази в Сирия, изстрелва от нейна територия безпилотни самолети, въвлича се в конфликт с Израел, който в отговор унищожава сирийски противовоъздушни комплекси край Дамаск.

Американците защитават своите съюзници, и при това, обект на тените удари, вероятно, са станали руски граждани. 

Путин изгуби контрол над ситуацията и въпросът сега е дали ще се задоволи с по-незначителна роля, ще се съгласи ли да бъде скромен играч или ще се опита отново да увеличи руското присъствие в Сирия и ще хвърли ли там повече сили и средства, за да се опита да си върне контрола и престижа.

Нека се опитаме да си представим, че Израел в отговор на акция на иранците или сирийците, реши да нанесе масиран удар по сирийските системи за противовъздушна отбрана и да унищожат не четвърт, а по-голямата част от тези систуми.

Как ще отговори Путин? 

Ще се реши ли да дислоцира в Сирия руските противовъздушни ракети заедно с руски военнослужещи за защита на Дамас? 

Спомнете си, че на базата Еш Шайрат, която беше атакувана с "Томахавки", се намираха руски военнослужещи, те можеха да станат жертви на ракетната атака и това би поставило Кремъл пред гигантска дилема. 

Тогава САЩ предупредиха Москва за подготвяния удар, руски граждани не пострадаха, но във всеки случай ситуацията в Сирия е много опасна. 

И ако Кремъл реши да разшири присъствието си там, то наистина ще се окаже, че затъва в тресавището.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491602
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив