Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.03.2018 13:56 - Руският патриарх Кирил извади торбата с опорни точки пред български медии
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image  

Руският патриарх Кирил заяви преди визитата си у нас в интервю пред български медии,  че се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция. Как иначе, нали от там инспирираха истерията около нея. 

Той изразил задоволство от факта, че Русия не е подписала и ратифицирала документа. „Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това“, заяви патриархът на Москва и Цяла Русия, цитиран от БНР. Според него Истанбулската конвенция предвижда съответното отношение към еднополовите съюзи, а православната църква категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения. Това, разбира се, няма нищо общо с истината.

Руският патриарх пристига утре за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османска власт. Преди визитата той се срещна в резиденцията си в московския Даниловски манастир с журналисти от БНР, БНТ и в. „Труд“.

Патриарх Кирил извади торбата с опорни точки, сякаш писани от КГБ/ФСБ, учреждение, към което той не е да няма отношения. Както и цялата съветска "църква", която се представя за приемник на руската, а не е такавац

Патрирах Кирил не се е притеснил да заяви, че в съвременна Русия църквата е отделена от държавата, която по никакъв начин не се меси в църковните дела. А църквата на свой ред не се меси в държавните работи. Не така обаче било в миналото: „Църквата е била лишена от възможността да отправя към обществото послания, които се отнасят не само до личния морал, но и до обществените и политическите въпроси. Защото от името на църквата е говорел императорът, а църквата е мълчала“.

Според него много от проблемите, възникнали през XVIII, особено през XIX и началото на XX век и довели до революционните събития, са се появили именно благодарение на този вакуум.

„Църквата не е можела пряко да общува с хората. Обществото не е чувало гласа й по най-важните злободневни въпроси. Това е резултат от цезаропапизма. След това е настъпило тежкото време на гоненията. За никакъв цезаропапизъм не е ставало дума. Ставало е дума за оцеляване. Знаете, че стотици хиляди мъченици са загинали на територията на бившия Съветски съюз, запазвайки верността си към църквата и православната вяра. Така е, от тези мъченици почти няма оцелели. Замениха ги с хора на КГБ, както  послестана и у нас.

Патриархът Кирил вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура нови идоли. Не спомена нищо за идола Путин.   Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа. Вероятно смята, че затова има правото да ни отнеме първата.

 „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура“.

Патриарх Кирил смята, че богословските отношения с другите християнски църкви са в период на застой и не вижда перспектива за напредък в скоро време. По думите му вината за това не е на православните: „Постоянно казваме на нашите протестантски братя, че трябва да има повече свобода и сила на духа, за да казваме „не“ на силните на деня. Православните са се научили да казват „не“, защото сме имали много трудна история, включително на отношенията с властта. За съжаление в протестантския свят наблюдаваме капитулация на основните християнски идеи пред либералните философски подходи към личността на човека“.

Според него въпреки непреодолимите засега богословски различия обаче, остават сфери на добро сътрудничество на православните с католиците и протестантите. „В момента се създава диалог между православната, католическата църква и протестантските църкви с цел оказването на хуманитарна помощ в Сирия“. Патриархът вижда друго поле за диалог в културата: „Религиите винаги са играли важна роля в културата. В наши дни културният диалог чрез църквата може да помогне за постигането на по-голямо разбирателство между хората“.

Главата на Руската православна църква разказа за гонения на православните християни в Украйна, където по думите му в последно време там чрез насилие са овладени 50 храма. А местните власти и националистическите сили наричат каноничната Украинска православна църква „църква – окупатор“. Защо ли? 
http://www.faktor.bg/bg/articles/ruskiyat-patriarh-kiril-izvadi-torbata-s-oporni-tochki-pred-balgarski-medii




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491759
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив