Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.03.2018 15:15 - Гундяев си тръгна бесен от България – причина да сме доволни от посещението му
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Визитата на руския патриарх отрази прекрасно актуалното ниво на руско-българските отношения   image

Путин и Кирил

07MAR2018   Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Честно казано, съ-граждани българи, не мога да разбера капризите ви, свързани с посещението на руския патриарх Кирил в България. 
Ама бил ни държал той тон на собствения ни национален празник…..Ама нагрубил бил чувствата ни като народ и държава…..Ама нарушил бил международния протокол, като публично бил дрънкал глупости и лъжи със сериозния вид на човек от най-висша инстанция…..
Ами вие какво очаквахте, бе, чеда наивни - че като му викат Негово Светейшество, той да е наистина някакъв светец на светците ли? Че като е турил светиня му калимавката,  то отдолу не продължава да носи фуражката си на офицер от КГБ ли? Че като идва да нагледа българската губерния наместо императора Путин, ще се държи много по-малко нагло от императора Путин ли?
Исусе Христе и Света Богородичке – много сте затънали в европейска наивност, бе, люде православни и кривославни!
За разлика от всички вас, на мен пък посещението на руския патриарх в България много ми хареса. И то не само, защото покрай него ни падна случай да научим за скромната му яхта, която струва около 30 милиона американски сребърника. Или за простия му часовник, който е само около 30 хиляди швейцарски такива. 
Не, просто смятам, че това посещение съвсем адекватно успя да отрази актуалното ниво на руско-българските отношения и закачи тежка обеца на ухото не само на висшите български политици и държавните институции, но и на тъй наречените „обикновени хора”, чиято представа за тези отношения е натъпкана в главите им още по комунистическо време от другарката в първо отделение. 
Но да изясня позицията си. Първо, радвам се, че при нас пристигна отначало Кирил, а не направо Путин. 
Да, отстрани това може да изглежда като някаква second hand политика, сглобена от Азиатски департамент в последната секунда. Но според мен си е 

хитра тактика на градация, 

която империята използва в отношенията с любимото си братче. Просто не искат да ни плашат, хората, като отведнъж ни стоварят на главите цялата най-висока наглост, на която са способни, а карат полека – да свикнем, да се подготвим…..
Щото нали знаем, че, след Патриарха, Императорът няма да ни се размине, той, така или иначе, ще дойде, независимо дали някой измежду нас го кани или не. И даже специално по време на българското председателство май ще ни се изтърси, доколкото разбирам от последните информации за проведени телефонни разговори на премиера…..
Втората причина да съм доволен от посещението на патриарх Кирил, е онази скромност и натурално руско християнско смирение, които той демонстрира. 
Поучително беше. Може нещо да не съм разбрал правилно, но с такова впечатление останах от честите негови внушения, че Христос е истински православен християнин, следователно собственост на руската имперска църква, което пък означава, че той, Кирил, му е нещо като земен началник. 
Третата причина да се радвам на посещението, е, че в България руският патриарх Кирил демонстрира на живо, по начин абсолютно натурален и неподправен, цялото руско имперско чувство. 
„Оказва се, че лейбгвардейския финландски полк е взел участие в освободителната борба. Но това е бил полк на руската гвардия, разквартируван във Финландия. Точно такива са и полковете, разквартирувани в Полша.В историята на Полша и Финландия тази страница я няма. Но тя е записана с кървави букви в историята на Русия. Много ми се иска тази политическа историософия да изчезне от българското политическо ежедневие” – разпорежда накрая патриарх Кирил с най-мекия възможен братски тон. 
Да оставим настрани въпроса за наглото и лъжливо, но за сметка на това пък много последователно устоявано от него твърдение, че никой друг, освен руски войници, не се е сражавал по време на руско-турската война в България. Това дори няма да го коментирам, защото документите говорят сами за обратното. 
Разбира се, светата истина е патриаршеското твърдение, че парламентите на Полша и Литва например не са гласували техни войски да участват в руско-турската война. Но съвсем излеко, по гьобелсовски, човекът пропуска втората част от въпросната свята истина – че Полша и Литва тогава са не просто окупирани от Русия, а буквално 

изядени и погълнати от лакомата руска империя

 Техните Сеймове не съществуват, защото са разтурени със сила, те искат, но не могат да управляват собствените си народи и държави, защото тяхната държавност е забранена от „освободителката” – Русия. И всеки опит за възстановяване на тази държавност се наказва с целия произвол от руския имперски закон. 
Да, нали не си правим илюзии, че България не е единствената страна, „освободена” от Русия. единствената, която дължи признателност, любов и подчинение, само защото е имала неудоволствието нейната територия географски да се падне в „сферата на руския жизнен интерес”. А от този интерес, както знаем, няма измъкване…..
Но забелязахте ли, граждани, деликатната дума „разквартирувани”, която в цитата по-горе използва патриарх Кирил, за да обозначи руските полкове във Финландия и Полша? 
Я да питаме Хелзинки защо финландците пеят народни песни за участието си в тази война. Или да помолим европейските си братя поляци да ни разкажат как и къде точно биде „разквартируван” кървавият генерал Йосиф Гурко, докато през 1863-та, 15 години преди да стане герой в България, изкла участниците във Варшавското въстание срещу руската окупация. 
Да-а-а, много поучително е да се внимава в думите, особено когато идват от благата уста на Кирил, патриарх на Русия, но, както изглежда, по съвместителство началник и на Българската православна църква. 
То ако не беше началник, все щеше да се намери някой родолюбив човек от българския висш клир, за да се противопостави на озъбения срещу България руски патриарх. Ако не още на летището, то поне после, когато всички разбраха той какви си е позволил да ги надрънка. 
Не би - православната ни църква явно е просто клон на Московската патриаршия, както ДС по комунистическо време беше клон на КГБ, както разни псевдо-патриоти ни убеждават, че са български, докато всъщност са руски. Не, че тия неща не се знаят, но сега за пореден път се доказаха.  
Още една причина да съм доволен от посещението на Кирил, е именно фактът, че 

той си тръгна бесен от България

 Колцина руснаци са усещали по този начин дълбокото ни братско отношение към тях? 
Щях да кажа – твърде малко, но истината е, че не се сещам за никого от 1944 година насам. Включително генерал Решетников според мен само се направи на вбесен от Корнелия Нинова…..
Е, добре, де, имаше една история през 1946, когато Никола Петков унижава и вбесява Вишински насред София, но това не го броим, защото говорим за истински българин и опозиционер, а не за жалко подобие на политици като сегашните наши безгръбначни. На бас, че ако Румен Радев например знаеше колко ще сгафи пред патриарх Кирил, като просто изброи множеството страни, чиито войници са убити в руско-турската война, щеше да подвие опашка и нямаше никога да ги изброи. Отнюд!
Сега вероятно Радев отчита това като поредния си президентски гаф и трие сол на главата на Иво Христов Непрофесора, задето онзи не му е казал, че това всъщност е списък на окупираните от Руската империя държави. А четенето на такъв списък пред българската публика е противопоказно в момент, когато Русия продължава да настоява, че най-безкористно е тръгнала да освобождава България. 
Ха-ха-ха! Хо-хо-хо! И други честушки!
Така или иначе, граждани, не се учудвайте, че наистина намирам толкова много полезни и поучителни за нас страни от посещението на патриарх Кирил. Според мен то, заедно с изявлението на Путин, че руската азбука дошла някъде от Македония, заедно с последователните тъпотии за руско-българската дружба, споделяни от Дугин, заедно с наглото поведение около избора на български президент от страна на Решетников, 

трасират нов път в двустранните ни отношения

 Това е пътят, по който българите ще научават все повече истини за руските имперски интереси и начините, по които те се реализират в България, а руснаците ще срещат все по-малко подкрепа от местни люде за тази реализация. 
Защото - позволете ми да си развихря фантазията – колкото повече знаят истината, толкова по-малко българи ще са склонни да се продадат на Кремъл за 30 сребърника. Или дори за 30 милиона.
http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/de-profundis-gundyaev-si-tragna-besen-ot-balgariya-prichina-da-sme-dovolni-ot-poseshtenieto-mu



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491969
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив