Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.03.2018 05:45 - Тайните служби на Путин в ролята на мафиоти
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Дрогата в куфарите с "дипломатически имунитет". Снимки БТА и от туитър

Пренасяне на кокаин с правителствен самолет, посолството на Москва в Буенос Айрес като координатор, тайните служби на Путин в ролята на мафиоти. Това са тежки обвинения, отправени от московски критици на Кремъл към собственото им правителство, след като се провали планиран нелегален трансфер на наркотици от Аржентина за Русия.

За Запада подобни обвинения граничат с фантастика. Който обаче продължително се занимава с днешна Русия, не може да не забележи тесните връзки между мафия и всесилни, между тайни служби и организирана престъпност.

Обстоятелствата около операцията, при която бяха иззети 389 кг кокаин на стойност 50 милиона евро, са като в приключенски филм. Но само на пръв поглед. Следа води и до Германия.

Не е чудно, че верните на Кремъл руски медии дълго премълчаваха скандала. Те съобщиха и то крайно смекчено, едва след като руският професор и блогер Максим Миронов разпространи свой доклад по случая, а широкият отзвук в аржентинските медии достига по интернет и до Русия.

Дипломати като дилъри

В началото на 2017 г. престъпниците укриват кокаина в 12 куфара в съседна на руското посолство в Аржентина сграда – посолското училище. Сдобили са се с право на достъп до обекта чрез съветник по сигурността в дипломатическото представителство. В същото време обаче аржентинските власти са били в дирите на наркотика. Те тайно са подменили кокаина с брашно и в товара са поставили GPS-предаватели.

imageЧаст от дрогата.

Южноамериканските разследващи едва ли са повярвали на очите си, когато година по-късно «кокаинът» е бил извозен и натоварен в самолета на приближения на Путин и шеф на Съвета по сигурността Николай Патрушев.

При пристигането в Москва на товара на борда на правителствения самолет в началото на февруари т. г., руската полиция нанася удар и задържа трима мъже, един от които функционер.

В същото време аржентинските сили за сигурност арестуват двама  заподозрени за участие в престъплението.

Трафик на дрога под «дипломатически защитен чадър»

Аржентинският  в. «La Nacion» съобщи, че това не е бил първият подобен товар. Още между 2012 и 2015 г. такива кокаинови доставки за Европа са били осъществени под “дипломатическия защитен чадър” на руското посолство.

Според аржентинска министърка ставало дума за един от най-обхватните и професионално извършени гешефти с дрога, какъвто някога е имало в Аржентина.

“Когато днес в нашата страна искаме да говорим за политика, то ние сме принудени да говорим и за кокаин”, посочи Алексей Навални, руски опозиционен лидер и допълни: “Скандалът, който преживяхме, е в такъв размер, че оставка трябва да подадат цялото ръководство на външно министерство и на тайните служби.”

Според Навалин най-вероятно ставало дума за постояннен трафик на дрога към Русия по дипломатически канали, което не би било възможно без съдействието на дипломати и тайни служби. Поредицата от опровержения на руските власти били изпълнени с противоречия:

“Руското външно министерство и неговата говорителка де факто лъжат с всяка изречена дума. Докато в началото оборваха единствено Миронов, сега оборват и аржентинскикте разследващи.”

В началото Външно в Москва отрече в канала за дрога да са били замесени дипломати. Имало само един “технически сътрудник”. Властите в Буенос Айрес опровергаха подобна теза.

Фактически с лъжите си руските власти сами са потвърдили, че има какво да крият и ето защо най-вероятно са били замесени в наркотрафика, смята  социологът и критик на Кремъл Игор Айдман. И според него е факт, че доставката е пристигнала в Москва с правителствения самолет на Патрушев.

В началото руските власти отричат, че въпросните куфари са били на борда, всичко било фотомонтаж. Но и това беше опровергано от аржентинците, като публикуваха видео със съответните кадри.

imageНатъпканите куфари.

Докато първоначално Москва тръдеше, че руският посланик открил кокаина и съобщил това на властите, по-късно стана ясно, че точно аржентинските служби са влезли в дирите на наркотика и са били по петите на куриерите на дрогата по пътя им към руското посолство.

За “собственик” на куфарите се смята полковникът от тайните служби Андрей К., работил в различни руски посолства, също и в Берлин.

Прелюбопитен факт: Андрей К. понастоящем живее в Германия. Миналия петък полицията задържа 49-годишния мъж на брега на езерото “Шармютцел” край Берлин.

Според опозиционния лидер Навални Путин не е замесен в наркоскандала около руското посолство в Аржентина. Вината обаче носела създадената от Путин система.

“Тези хора, които сега са на власт, са водени единствено от жаждата си за пари и имане”, подчертава борецът срещу корупцията Навални.

Борис Райчустер е известен германски журналист и познавач на Русия. Препечатваме със съкращения публикацията му от немското издание на US онлайн всекидневника “Хъфингтън поуст”. Заглавието и преводът са на Клуб  Z.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491735
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив