Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.04.2018 09:59 - Юрий Фелштинский: Отнемете визите и гражданството на путинския елит, това са истинските санкции срещу Кремъл
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Проблемите с Путин тепърва предстоят, той става абсолютно неадекватен   image

Юрий Фелштински

16APR2018  

За съжаление, докато имаме за президент на САЩ Доналд Тръмп, нищо не застрашава Путин. В едно от неговите последни съобщения той вече каза, че трябва да предоставим икономическа помощ на Русия. Сега обсъждаме санкции срещу Русия, а гледната точка на Тръмп е, че трябва да предоставим икономическа помощ на Москва, защото Русия ни трябва, за да подобрим кризисната ситуация в Сирия. Това коментира пред Радио Свободат експертът и анализатор Юрий Фелштински, който от много години живее и работи в САЩ. 

Първо, знае се, че сирийският конфликт се проточи. На второ място, анонсите на Тръмп в Туитър, разбира се, са трудни за разчитане, особено когато става дума за външна политика. Въпреки това, мисля, че сме само в началото на пътя, а не в неговата най-висока точка, ако имаме предвид конфликтната ситуация. Мисля, че всички наши проблеми, свързани с Путин, тепърва предстоят, не са останали зад гърба ни. Проблемът днес е, че ако Путин през 2000 година, казано условно, дойде на власт с помощта на олигарсите – като разчиташе, от една страна, на  службите за сигурност, а от друга - именно на олигарсите, след това постепенно всички олигарси във властта, ако изобщо са я имали - това е под въпрос – бяха елиминирани.

Днес няма олигарси, а зависим от хора,

които държат в джобовете си определена сума пари, всички имат втори паспорт или поне разрешително за постоянно пребиваване в чужбина, всички те са готови да духнат от Русия точно за 15 минути и се надяват, че ще могат да го направят. Всички те са си подготвили база на Запад, много семейства вече живеят на Запад, децата им се обучават на Запад и т.н. 

В бъдещето на самата Русия, мисля, вярва единствено Путин, макар да имам дълбоки съмнения за това. Но с времето, за съжаление, Путин става абсолютно неадекватен. Този проблем се дължи отчасти и на факта, че в Русия няма истинска опозиция. Самият той отстранява около себе си всяка политическа алтернатива за евентуална конкурентна битка, на което за съжаление никой не се противопоставя. И тъй като никой не му противодейства, тъй като всички наши, в кавички и без кавички, олигарси се оказаха най-страхливите хора в света, Путин е абсолютно извън реалността, той не е в състояние да разбере в какъв тупик е поставил Русия и отчасти всички останали, създавайки огромни проблеми. Но фактът, че олигарсите, срещу които са наложени санкции, не мислят за никаква Русия - това е разбираемо. 

Наложените санкции обаче са много условни

Тези санкции са обявени, но те не водят до истинско наказание на хората, които попадат под тях. Да, акциите на Дерипаска падат, след като бяха наложени санкции срещу компанията му, но между нас казано, в нея има участие на акционери, които реално губят пари, а не Дерипаска. Дерипаска, както между другото почти всички руски олигарси, големи бизнесмени, отдавна предвидливо са сложили в банки акциите си, те знаят, че рано или късно тези фирми ще им бъдат отнети - или Путин ще им ги отнеме, или чрез санкции. И когато всичко това се случи за фирмите на тези бизнесмени, всички ще видят едно – огромните им дългове, че парите им вече отддавна са изнесени в чужбина, скрити в офшорки, прехвърлени в други офшорки, където са напълно защитени. Следователно начинът, по който бяха обявени санкциите за отнемането на техните пари, е много дълъг. Аз не мисля, че някой ден тези пари наистина ще им бъдат отнети от някого. Ако сте забелязали, списъкът със санкции започва с буквата  „и“, въпреки че знаем, че първата буква на азбуката е „а“, с която започват имената също на богати бизнесмени в Русия. Така че списъкът все още е далеч от действителните наказания на хората, които стоят около Путин. Големият въпрос е колко убедително стоят тези хора около Путин, доколко му влияят, но това е друга тема. 

По принцип, аз разбира се, продължавам да имам свой начин, много по-прост и евтин, защото отнемането на пари от всеки един гражданин на Запад е твърде скъпо удоволствие. Ние живеем в правова държава, каквито са Съединените щати, и страните в Европа, особено Англия, затова продължава да стои сериозният въпрос дали може по съдебен път да бъдат отнети парите на тези руски олигарси. Защото без съд, вероятно, тези пари изобщо не могат да им бъдат отнети. Ето какво може обаче да се направи – това е бърз и евтин път, и е в прерогативите на всяка една страна – да бъдат анулирани визите на тези хора, да им бъде отнето предварително издаденото разрешение за постоянно пребиваване и дори да им бъде отнето полученото от тях чуждо гражданство, тъй като за всички тези хора националността е поставена на второ място, а понякога дори и на трето. Ето защо, аз бих избрал да вървя по този път. Нека руските настоящи и бивши олигарси, като се започне с буквата „а“, а не с буквата „б“ или „в“,  започвайки с Абрамович, като запазят всичко, което имат  в Англия, в Европа, в САЩ , тези хора да бъдат лишени от правото да посещават и пребивават в тези страни. Ето, това биха били за тея, според мен, реалните санкции. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491926
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив