Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.07.2019 08:17 - Какво може пилотският шлем на F-35 и колко струва?
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.07.2019 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Надали има пилот на изтребител, който не си е мечтал да може да вижда всичко около себе си, включително и през фюзелажа на самолета си, при това в непрогледен мрак, или примерно да може да прихване вражески изтребител, само като го погледне …

Е, това вече е възможно. Достатъчно е само да сте пилот на F-35 Lightning II и да ви вземат мярка за специалния и произвеждан индивидуално за всеки пилот шлем.

Софтуерът, който управлява пилотския шлем на F-35, и който е в постоянна връзка с практически всички останали оръжейни, радарни, навигационни и прочее електронни системи на самолета, съдържа 8 милиона реда програмен код. Казано по друг начин, софтуерът на шлема e програма, написана върху 150 000 страници!

Всъщност този шлем изцяло променя цялостната концепция за връзката между пилота и самолета. Досега пилотът беше онзи интелигентен придатък към машината, който я управляваше. Сега нещата са променени – машината е превърната в свръхмощен придатък към пилота, а главното действащо лице вече не е машината, а пилотът.

image

Какво може този шлем?

Върху визьора на шлема се проектира образ, генериран от шест камери, монтирани на различни места по самолета. По този начин пилотът получава в реално време 360-градусова картина за обстановката около себе си, включително надолу и назад, тоест той може да гледа “през” собствения си самолет. Пилотът може във всеки момент да избере и дали образът да е “нормален” (без корекции), за нощно виждане (с мощно усилване на осветеността), или чрез инфрачервени лъчи (подчертаващ обектите с по-висока температура).

Разбира се, във всеки момент във визьора се виждат и всички основни параметри от полета – въздушна скорост, курс, височина, пространствено ориентиране (авиохоризонт), както и (по избор на пилота) данни за въоръжението и прицелните системи на машината. По този начин е достатъчно пилотът просто да обърне главата си към вражеския изтребител и да натисне един бутон, за да го “заключи” в прицелните системи на въоръжението.

Би било полезно тук да допълним, че шлемът позволява на пилота да “вижда” своите цели на разстояние от стотици километри, тоест без пилотът реално да има пряка видимост към целта.

Всъщност в този дух е решен и целият кокпит. Всички дисплеи в пилотската кабина са чувствителни на допир (тъч скрийн) и пилотът е достатъчно просто да докосне екраните на съответните места, за да промени настройки или да зададе команди.

Както вече казахме по-горе, всеки един шлем се изработва конкретно за всеки един пилот, и той може и трябва да се ползва единствено от този пилот. Взимането на мерки за производството на шлема включва не само прецизни измервания на главата на пилота, но и точното разположение на очите му, разстоянието между зениците, евентуална нужда от диоптрични корекции и т.н.

Разбира се, всяко нещо на този свят си има цена, и ще сгрешим ако допуснем, че цената на това творение е достъпна за всеки. Всеки един от тези шлемове струва 400 000 долара.

Производителите от консорциума между Elbit Systems и Rockwell Collins обаче не се оплакват. На опашка вече ги чакат поръчки за такива шлемове на стойност над 1 милиард долара.





Тагове:   шлем,   F-35,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491666
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив