Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.07.2019 15:49 - Как Цацаров се опитва да крие посещенията на български прокурори в Русия
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

© Прокуратура на република България

На 18 септември 2017 г. в столичната Съдебна палата главният прокурор на България Сотир Цацаров и генералният прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017-2019 г.



Въпросите кога, по какъв повод и на чии разноски български прокурори са посещавали Русия станаха повод главният прокурор Сотир Цацаров лично да редактира прессъобщение и да нападне отново "Дневник" и "Капитал", обвинявайки ги в липса на обективност. С него част от данните, поискани от "Дневник" (а в началото на годината и от "Капитал"), бяха разпратени до всички медии във вторник сутринта.


Това се случи след дълъг опит на прокуратурата да скрие тази информация. Първо - с мълчалив отказ по заявлението на "Дневник" (от март тази година), след това - твърдейки пред Административния съд - София (пред който отказът беше обжалван), че държавното обвинение не води регистър за командировките на обвинителите. И накрая - след като съдът отмени отказа - с писмо до "Дневник", подписано от заместник главния прокурор Ася Петрова, в което се твърди, че в прокуратурата не се води официална статистика и не се обобщава информация за пътуванията на прокурорите. В писмото (от 8 юли) се уточняваше, че обвинителите пътуват в чужбина със заповед на главния прокурор и копия от тях се съхраняват в администрацията на главния прокурор.


Решение на Административния съд София

 


В прессъобщението, изпратено във вторник сутринта (16 юли), има разбивка за посещенията на обвинители в Русия, САЩ и европейски държави. Не са дадени данни за това на чии разноски и какви са били темите на визитите.


 

В него е написано, че данните се изпращат "по повод публикации в "Дневник" и "Капитал", както и по повод отправени запитвания от Лора Филева, журналист в "Дневник". То завършва със следното изречение: "Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал" по тези теми, както и към причините за нея, но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика."


Защо прокуратурата решава да отговори сега


Това е въпрос, на който няма отговор. Не става известно и защо, ако прокуратурата е загрижена за качествена журналистика, не предостави информацията като отговор на заявлението за достъп до обществена информация. Вместо това и пред съда, и впоследствие от държавното обвинение твърдяха, че такава информация не се съхранява.


Пътят на едно заявление


Опит да се разберат детайли около посещенията на прокурори в Русия беше направен за първи път в началото на годината от "Капитал". За тези визити имаше данни на сайта на руското държавно обвинение, но не и на българската прокуратура. От интернет страницата на прокуратурата се виждаше, че има програма за сътрудничество, подписана в края на 2014 г. от руския генерален прокурор Юрий Чайка и от Сотир Цацаров, според която само за 2015 и 2016 г. е имало поне четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София.


На 12 март "Дневник" също изпрати заявление с искане за данни за всички посещения на прокурори в Русия между 2012 и 2019 година, темите им и на чии разноски са били визитите.


След като не получихме отговор, "Дневник" обжалва мълчаливия отказ в съда. На заседанието по делото на 17 юни стана известно, че в отговор на жалбата прокуратурата твърди, че не е предоставила тази информация, защото не я съхранява. На 24 юни съдия Антоанета Аргироваотмени отказа и задължи прокуратурата да предостави данни.


 

Отговор на прокуратурата за командировки

 


На 9 юли беше получено писмо от заместник главния прокурор Ася Петрова, в което се казва отново, че прокуратурата не съхранява информация за командировките на прокурори в чужбина.


На 15 юли "Дневник" отправи ново запитване до прокуратурата с искане за информация за конкретно посещение в Русия през май 2018 година - колко и кои прокурори са били, както и на чии разноски е било пътуването.


Вероятно това второ заявление е станало повод за прессъобщението във вторник сутринта - 16 юли, разпратено до всички медии (въпреки че е изрично спомената в прессъобщението, авторът на заявлението Лора Филева не беше включена сред адресите, до които е изпратен имейлът - бел. ред.).


Сотир Цацаров - главен редактор


От данните към документа става известно, че съобщението е редактирано лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Общото време за редакция е 10 часа и 35 минути, а нанесените поправки - над 50.

 

Въпреки отделеното време обаче една грешка е успяла да се промъкне. А именно - според данните на 17 април 2018 година заместник главният прокурор Иван Гешев е бил в Русия. По същото време обаче той бе заснет да присъства на зрелищния арест на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева (тогава Гешев оглавяваше Специализираната прокуратура). По-късно от държавното обвинение уточниха, че става въпрос за техническа грешка и Гешев е бил в Русия през май 2018 година.


 

image

Май 2018 година. Вдясно се вижда Иван Гешев, тогава все още ръководител на Специализираната прокуратура. Той е водил делегация от български прокурори в Русия. Снимката е от сайта на руското държавно обвинение

 


Какво казват данните за командировките


Според изпратената информация "за периода 2013 г. – 2019 г. общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от Европейския съюз, 59 – в САЩ и в други страни по обучителни програми, организирани от американски правоохранителни органи, и 15 – в Русия".


Според държавното обвинение Гешев е бил на посещение в Русия през май 2018 година (по това време той ръководеше Специализирана прокуратура) и е участвал в кръгла маса на тема "Противодействие на тероризма".


От изпратените данни не става ясно колко са стрували командировките и кой е поел разноските - един от въпросите в запитването.


Затова "Дневник" разчита, че след като прокуратурата е толкова загрижена за обективната и честна журналистика, този път ще получи отговор на заявлението за достъп до обществена информация и няма да се налага да натоварва съдебната система с ново дело срещу пореден мълчалив отказ.


Бел. ред. - Припомняме, че освен да коментира редакционната политика на "Дневник" и "Капитал", главният прокурор чете и коментарите във форума на "Дневник" и не харесва, че критичните за него се оцветяват в жълто (тоест получават положителни оценки).




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 495430
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив