Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.06.2019 21:43 - Ген. Съби Събев: САЩ предлагат добър пакет по-сделката за Ф-16, да действаме енергично
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Според него пакетното предложение е направено много добре, но всичко е въпрос на допълнителни договорки
    image

ген. Съби Събев

 

Времето е ограничено, трябва да се действа енергично, за да получим изтребителите Ф-16. Това заяви в студиото на ТВ Европа ген. Съби Събев от Атлантическия съвет. 
Това, което е неясно към този момент, е окончателният проект на договор за цената на изтребителите. Тогава ще бъде ясно този пакет с 8 самолета колко ще струва. Но намаляването на цената не трябва да става за сметка на оборудването, което осигурява бойните способности на самолета, както ние го искаме по проект, посочи генералът.

Той е категоричен, че трябва да се намери баланс.

Словашката страна можа да свали доста цената за своите изтребители, като средната цена на самолет падна дори малко под 130 млн. долара. Така както сега се цитира цената у нас - около 1.2 млрд. долара, то средно един самолет с оборудването ще ни струва около 150 млн. долара. Така че ние може да слезем по-ниско и цената да падне под тези 1.2 млрд. долара, но това вече е въпрос на преговори, в които преговорните екипи трябва да направят баланса на цената, без да се наруши многоцелевия оръжеен пакет, коментира Събев.

Според него 1.8 млрд. лева е крайно недостатъчна цена, за да получим тези самолети с тези многоцелеви способности, които ние искаме. НС своевременно усети това и затова даде възможност да минем над нея - малко над 2 млрд. лева без ДДС. Тогава цената ще бъде близка до тази, която е постигнала словашката страна. Българският проект е по-добре запълнен от страна на оборудването. Оръжейният пакет на българското предложение е минималния пакет, но той може да нарасне, със закупуването, например, на крилати ракети с по-голям обсег, но това ще стане малко по-късно. Затова нотофикацията на Конгреса е направен на 1.673 млрд. долара. Пакетното предложение е направено много добре, смята генералът.

Проблемът с разсроченото плащане по сделката - това е другият въпрос, но това също не трябва да бъде пречка за провалянето на сделката, обясни генералът. Освен това е добре за нашите бойни способности след като изплатим тези 8 самолета да преговаряме за още 8 изтребителя. Има възможност в средата на юни българската страна да постигне решение и финансовите институции не трябва да бъдат контра дори, ако се наложи да платим малко повече, дори ако трябва да се плати на един път, аргументира позицията си ген. Събев.

Той е убеден, че категорично не бъркаме с тази сделка. 

Що се отнася до разнопосочното говорене на американския президент по отношение на членството на САЩ в НАТО, генералът бе лаконичен: Американската администрация няма да позволи на Тръмп да реализира някои свои шикозни идеи, като - излизането на САЩ от НАТО. Не може да управляваш държавата като своята кампания. Това не е добре нито за САЩ, нито за неговите партньори.



Тагове:   НАТО,   САЩ,   изстребител,   ф 16,   Блок 70,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 499191
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив